Biden ondertekent noodwet die ‘shutdown’ overheid voorkomt
UpdateDe Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond (lokale tijd) een noodwet ondertekend waardoor voorkomen wordt dat de Amerikaanse overheid na middernacht zonder geld komt te zitten. Eerder op donderdag hadden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden de noodwet, ook wel ‘stopgap funding bill’ genoemd, al goedgekeurd.
Met de ondertekening door Biden is de gevreesde ‘shutdown’ van de overheid tot begin december afgewend. Het akkoord is een kortetermijnoplossing, want het loopt begin december af. Als er daarna geen definitief akkoord is over de begroting, dreigt er alsnog een shutdown.
De stemmingen in de Senaat en het Huis vonden donderdag plaats onder grote tijdsdruk omdat het huidige fiscale jaar donderdag eindigde. Het Congres, het parlement van de Verenigde Staten, moest daarom opnieuw toestemming geven voor de overheidsuitgaven. Als dat niet gelukt was, zouden de gevolgen ingrijpend zijn geweest: salarissen hadden niet meer kunnen worden uitbetaald en sommige overheidsdiensten hadden de deuren moeten sluiten.
Shutdown
Dergelijke politieke crises komen vaker voor in de Verenigde Staten, waar conflicten tussen Democraten en Republikeinen besluitvorming kunnen lamleggen. De langste shutdown duurde 35 dagen en vond plaats in 2018 en 2019, toen president Donald Trump met het Congres ruziede over geld voor de bouw van muur aan de grens met Mexico. Toen zagen ambtenaren zich genoodzaakt om hun eigendommen online te verkopen om hun rekeningen te kunnen betalen.
Ander hoofdpijndossier
Hoewel een ‘shutdown’ dit keer lijkt te zijn afgewend, moeten Republikeinen en Democraten het ook nog eens zien te worden over een ander terugkerend hoofdpijndossier: het verhogen van het schuldenplafond. Dat heeft betrekking op het maximale bedrag dat de Amerikaanse staat mag lenen. Als dat niet omhoog gaat, komt de overheid naar verwachting op 18 oktober zonder geld te zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Belangrijke stuwdam in Oekraïne verwoest, nabijgelegen stad overstroomd: ‘Enorme schade voor milieu’
-
met foto's
Cover met zwangere transgender man Logan gaat internet over: ‘Ik ben levend bewijs dat dit bestaat’
De Britse schrijver en jongerenwerker Logan Brown (27) gaat het internet over met een bijzondere covershoot voor de pride-editie van het tijdschrift Glamour. Brown is een transgender man die onverwacht zwanger raakte en poseerde vlak voor de bevalling met zijn babybuik. ,,Ik ga niet mijn identiteit aanpassen omdat ik zwanger ben.’’ -
PREMIUM81
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor een ‘onzichtbare’ tolweg in Frankijk. Ook de Fransen zelf zijn in verwarring. ,,De boetes lopen op tot 375 euro.’’ -
PREMIUMvideo
‘Shutdown’ VS dreigt: ‘Zou rampzalig zijn voor de economie’
Het is de week van de waarheid voor Joe Biden: de toekomst van zijn hervormingsplannen hangt aan een zijden draad, zijn overheid heeft grote geldzorgen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
50
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld.