Biden op drempel van Witte Huis: in cruciale staten loopt hij verder uit
UPDATEDe Amerikaanse presidentsrace beleeft een finale in slow-motion. Vier dagen na de stembusgang staat Joe Biden voor in belangrijke ‘swing states’ Pennsylvania en Georgia, in Nevada loopt hij ook uit. Het lijkt een kwestie van tijd tot Biden formeel aanspraak zal maken op de overwinning.
Delen per e-mail
Nadat Biden eerder al Trump in Georgia voorbij was gegaan, heeft hij nu ook in Pennsylvania (20 kiesmannen) de zittende president achterhaald. Biden heeft daar nu bijna 29.000 kiezers meer, terwijl 99 procent van de stemmen is geteld.
Biden gaf vannacht een persconferentie. Het was nog net geen overwinningsspeech maar een stand van zaken die volgens de Democratische uitdager maar tot een conclusie kon leiden: ,,Wij liggen op koers om meer dan 300 kiesmannen te krijgen. We hebben al meer dan 74 miljoen stemmen, meer dan wie ook in de Amerikaanse geschiedenis. We verslaan Trump nu al met meer dan vier miljoen stemmen en dat aantal groeit. Ik ben er trots op hoe we dit hebben gedaan.”
Om president van de Verenigde Staten te worden, moet een kandidaat tenminste 270 kiesmannen halen. Biden staat nu op 253 kiesmannen, Trump op 214. Sommige grote Amerikaanse nieuwszenders schrijven de staat Arizona (11 kiesmannen) al toe aan Biden - waardoor hij op 264 komt- maar anderen zijn voorzichtiger omdat het verschil klein is: 49,7 procent voor Biden om 48,8 procent voor Trump. Negentig procent van de stemmen is hier nu geteld. Prognoses geven Joe Biden uiteindelijk 306 kiesmannen, dat zou precies het aantal zijn dat Donald Trump vier jaar geleden kreeg. Trump noemde dat aantal destijds een 'landslide’, een politieke aardverschuiving.
In Georgia staat Biden nu ruim 7.000 stemmen voor. In Nevada (6 kiesmannen) ligt Biden nu bijna 23.000 stemmen voor op Trump, maar daar is pas 91 procent van de stemmen geteld.
De presidentsrace zou volgens peilingen een sprint worden voor Biden, maar het is een slakkengang in slalom geworden.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Record
Zo bijten Amerikanen hun nagels stuk terwijl de betrokken staten in rap tempo de laatste stembiljetten tellen. En dan te bedenken dat Biden reeds een record gebroken heeft: nooit eerder kreeg een presidentskandidaat zoveel stemmen, nu al ruim 74 miljoen. Trump kreeg er 70 miljoen (Obama’s record was 69,5 miljoen).
(Artikel gaat verder na de foto)
Biden verwacht nog steeds als winnaar uit de bus te komen, maar president Donald Trump legt zich niet neer bij een mogelijk verlies. Donderdagnacht (Nederlandse tijd) herhaalde hij in een minutenlange ongefundeerde aanklacht in de perskamer van het Witte Huis dat er gesjoemeld is met stembiljetten, dat de verkiezingen ‘frauduleus’ zijn: ,,Als je de legale stemmen telt, win ik gemakkelijk. Als je de illegale stemmen telt, dan kunnen ze proberen om de verkiezing van ons te stelen.”
Trump somde een aantal vermeende voorbeelden op van gerommel en fraude, maar bewijzen daarvoor ontbreken. ,,Ze hebben er gewacht, en uiteindelijk vinden ze plots stemmen, die eenzijdig in het voordeel van de democraten zijn. Ons doel is om de integriteit van de verkiezingen te beschermen”, zei hij. ,,Ze proberen de verkiezingen te stelen, en dat kunnen we niet laten gebeuren.” Trump denkt dat de rechter de strijd zal beslissen.
Zijn toespraak werd in Amerikaanse media fel bekritiseerd. Grote nieuwszenders als ABC, CBS en NBC braken een live-registratie af. MSNBC-presentator Brian Williams zei: ,,Opnieuw zitten we in de ongebruikelijke positie dat we de president van de Verenigde Staten niet alleen moeten onderbreken, maar ook corrigeren. Voor zover we weten, zijn er geen illegale stemmen en is er geen overwinning voor Trump.’’
‘Goed verzorgd’
Al langer suggereert Trump fraude met stembiljetten, maar daarvoor ontbreekt het nog altijd aan bewijs, zo blijkt ook uit de conclusies van de Europese waarnemersmissie OVSE. Het stemproces in de VS was ‘goed verzorgd’, stelt de OVSE die ook vindt dat Trump het vertrouwen in de democratie ondermijnt.
,,Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties”, zei de Duitse parlementariër Michael Link, die namens de OVSE de verkiezingen in de VS volgt.
Trumps beschuldigingen vallen niet overal even goed binnen de Republikeinse Partij. Chris Christie, voormalig gouverneur van New Jersey zei dat Trump gelijk te klagen maar wel met bewijzen moest komen voor fraude met stembiljetten.
Trumps partij kondigt niettemin rechtszaken aan in diverse ‘swing states’ (als Nevada, Georgia en Pennsylvania) om hertelling af te dwingen of juist om de vele briefstemmen uit de telling te krijgen.
(Artikel gaat verder na de foto)
Open einde
Zo belandt de VS in een politieke thriller met open einde. Met het felle vocale en juridische protest sleurt Trump de VS in onontgonnen terrein. Velen wijzen voor historische houvast naar de presidentsrace van 2000, toen het Hooggerechtshof eraan te pas moest komen om de strijd te beslechten tussen Bush en Gore.
Maar die vergelijking gaat al snel mank. Gore en Bush waren geen zittende president en steggelden over een nipte marge in slechts één staat. Toen het Hof de door de Democraten gewenste hertelling torpedeerde, accepteerde Gore zijn verlies en werd Bush president.
Ditmaal is het anders. Trump heeft de macht, zit in het Witte Huis en probeert nu uitslagen en tellingen in diverse staten in diskrediet te brengen onder het stempel van ‘frauduleuze verkiezingen’. Het Democratische kopstuk Bernie Sanders sprak al bezorgd over het scenario dat het Witte Huis niet wil verlaten, ondanks een verlies: ,,Die zorg heb ik, en veel anderen ook.”
Bekijk hier de video's over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Gestrande diplomaten duwen zichzelf vanuit Noord-Korea naar Rusland
Russische diplomaten die door de coronamaatregelen vastzaten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, hebben een lastige maar succesvolle poging ondernomen om op eigen houtje te vertrekken. De acht Russen en hun gezinnen slaagden er na ruim 35 uur in hun vaderland te bereiken. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een trolley over het spoor duwen bij gebrek aan een ander transportmiddel. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
video
Tweehonderd doodskisten vallen in zee na instorten klif Italië
Meer dan tweehonderd doodskisten zijn maandag door het instorten van een klif bij de Italiaanse stad Genua in zee beland. In de kisten zaten stoffelijke overschotten. -
Baanbrekende uitspraak: voor het eerst in Europa Syriër veroordeeld voor misdaden van Assad-regime
De rechtbank in het Duitse Koblenz heeft de Syrische asielzoeker Eyad al-G. vanmorgen tot 4,5 jaar cel veroordeeld. De Syriër hielp in 2011 bij het neerslaan van een demonstratie in Damascus, waarna de arrestanten werden afgevoerd naar een gevangenis die berucht was vanwege martelingen. Het is voor het eerst in Europa dat een medewerker van de regering Assad voor de misdaden van het regime wordt veroordeeld.
-
Tientallen dode en zieke paarden op boerderij VS, boer opgepakt wegens dierenmishandeling
In de Verenigde Staten is een man opgepakt wegens dierenmishandeling en zware verwaarlozing. Op de boerderij van de verdachte in North Dakota trof de politie het afgelopen weekeinde 15 dode paarden en 11 dode veulens aan. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.