Biden op drempel van Witte Huis: in cruciale staten loopt hij verder uit
UPDATEDe Amerikaanse presidentsrace beleeft een finale in slow-motion. Vier dagen na de stembusgang staat Joe Biden voor in belangrijke ‘swing states’ Pennsylvania en Georgia, in Nevada loopt hij ook uit. Het lijkt een kwestie van tijd tot Biden formeel aanspraak zal maken op de overwinning.
Delen per e-mail
Nadat Biden eerder al Trump in Georgia voorbij was gegaan, heeft hij nu ook in Pennsylvania (20 kiesmannen) de zittende president achterhaald. Biden heeft daar nu bijna 29.000 kiezers meer, terwijl 99 procent van de stemmen is geteld.
Biden gaf vannacht een persconferentie. Het was nog net geen overwinningsspeech maar een stand van zaken die volgens de Democratische uitdager maar tot een conclusie kon leiden: ,,Wij liggen op koers om meer dan 300 kiesmannen te krijgen. We hebben al meer dan 74 miljoen stemmen, meer dan wie ook in de Amerikaanse geschiedenis. We verslaan Trump nu al met meer dan vier miljoen stemmen en dat aantal groeit. Ik ben er trots op hoe we dit hebben gedaan.”
Om president van de Verenigde Staten te worden, moet een kandidaat tenminste 270 kiesmannen halen. Biden staat nu op 253 kiesmannen, Trump op 214. Sommige grote Amerikaanse nieuwszenders schrijven de staat Arizona (11 kiesmannen) al toe aan Biden - waardoor hij op 264 komt- maar anderen zijn voorzichtiger omdat het verschil klein is: 49,7 procent voor Biden om 48,8 procent voor Trump. Negentig procent van de stemmen is hier nu geteld. Prognoses geven Joe Biden uiteindelijk 306 kiesmannen, dat zou precies het aantal zijn dat Donald Trump vier jaar geleden kreeg. Trump noemde dat aantal destijds een 'landslide’, een politieke aardverschuiving.
In Georgia staat Biden nu ruim 7.000 stemmen voor. In Nevada (6 kiesmannen) ligt Biden nu bijna 23.000 stemmen voor op Trump, maar daar is pas 91 procent van de stemmen geteld.
De presidentsrace zou volgens peilingen een sprint worden voor Biden, maar het is een slakkengang in slalom geworden.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Record
Zo bijten Amerikanen hun nagels stuk terwijl de betrokken staten in rap tempo de laatste stembiljetten tellen. En dan te bedenken dat Biden reeds een record gebroken heeft: nooit eerder kreeg een presidentskandidaat zoveel stemmen, nu al ruim 74 miljoen. Trump kreeg er 70 miljoen (Obama’s record was 69,5 miljoen).
(Artikel gaat verder na de foto)
Biden verwacht nog steeds als winnaar uit de bus te komen, maar president Donald Trump legt zich niet neer bij een mogelijk verlies. Donderdagnacht (Nederlandse tijd) herhaalde hij in een minutenlange ongefundeerde aanklacht in de perskamer van het Witte Huis dat er gesjoemeld is met stembiljetten, dat de verkiezingen ‘frauduleus’ zijn: ,,Als je de legale stemmen telt, win ik gemakkelijk. Als je de illegale stemmen telt, dan kunnen ze proberen om de verkiezing van ons te stelen.”
Trump somde een aantal vermeende voorbeelden op van gerommel en fraude, maar bewijzen daarvoor ontbreken. ,,Ze hebben er gewacht, en uiteindelijk vinden ze plots stemmen, die eenzijdig in het voordeel van de democraten zijn. Ons doel is om de integriteit van de verkiezingen te beschermen”, zei hij. ,,Ze proberen de verkiezingen te stelen, en dat kunnen we niet laten gebeuren.” Trump denkt dat de rechter de strijd zal beslissen.
Zijn toespraak werd in Amerikaanse media fel bekritiseerd. Grote nieuwszenders als ABC, CBS en NBC braken een live-registratie af. MSNBC-presentator Brian Williams zei: ,,Opnieuw zitten we in de ongebruikelijke positie dat we de president van de Verenigde Staten niet alleen moeten onderbreken, maar ook corrigeren. Voor zover we weten, zijn er geen illegale stemmen en is er geen overwinning voor Trump.’’
‘Goed verzorgd’
Al langer suggereert Trump fraude met stembiljetten, maar daarvoor ontbreekt het nog altijd aan bewijs, zo blijkt ook uit de conclusies van de Europese waarnemersmissie OVSE. Het stemproces in de VS was ‘goed verzorgd’, stelt de OVSE die ook vindt dat Trump het vertrouwen in de democratie ondermijnt.
,,Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties”, zei de Duitse parlementariër Michael Link, die namens de OVSE de verkiezingen in de VS volgt.
Trumps beschuldigingen vallen niet overal even goed binnen de Republikeinse Partij. Chris Christie, voormalig gouverneur van New Jersey zei dat Trump gelijk te klagen maar wel met bewijzen moest komen voor fraude met stembiljetten.
Trumps partij kondigt niettemin rechtszaken aan in diverse ‘swing states’ (als Nevada, Georgia en Pennsylvania) om hertelling af te dwingen of juist om de vele briefstemmen uit de telling te krijgen.
(Artikel gaat verder na de foto)
Open einde
Zo belandt de VS in een politieke thriller met open einde. Met het felle vocale en juridische protest sleurt Trump de VS in onontgonnen terrein. Velen wijzen voor historische houvast naar de presidentsrace van 2000, toen het Hooggerechtshof eraan te pas moest komen om de strijd te beslechten tussen Bush en Gore.
Maar die vergelijking gaat al snel mank. Gore en Bush waren geen zittende president en steggelden over een nipte marge in slechts één staat. Toen het Hof de door de Democraten gewenste hertelling torpedeerde, accepteerde Gore zijn verlies en werd Bush president.
Ditmaal is het anders. Trump heeft de macht, zit in het Witte Huis en probeert nu uitslagen en tellingen in diverse staten in diskrediet te brengen onder het stempel van ‘frauduleuze verkiezingen’. Het Democratische kopstuk Bernie Sanders sprak al bezorgd over het scenario dat het Witte Huis niet wil verlaten, ondanks een verlies: ,,Die zorg heb ik, en veel anderen ook.”
Bekijk hier de video's over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen’
Duizenden asielzoekers vormen in Honduras groepen om samen naar de Verenigde Staten te lopen. Ze hopen daar een beter leven te vinden als de Democraat Joe Biden president is. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Fotoserie Doventolk Irma werd beroemd met hamstergebaar, dit zijn haar collega’s in het buitenland
Nederland wacht vanavond de 27ste coronapersconferentie van premier Mark Rutte. De doordeweekse sessies zijn voor miljoenen Nederlanders inmiddels zo vertrouwd als Studio Sport op zondagavond. Hoe brengen regeringen in andere landen de coronaboodschap? -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
VIDEO Pence ziet niets in uit het ambt zetten van Trump, tweede afzettingsprocedure dreigt
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vicepresident Mike Pence formeel opgeroepen om president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen. De resolutie kreeg de steun van 223 afgevaardigden, vrijwel allemaal Democraten. Politicus Adam Kinzinger stemde volgens Amerikaanse media als enige Republikein voor.
-
Update Piloot breekt start af omdat Nederlander (51) mondkapje weigert
Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken, omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden. -
Europa met Russen in gesprek over aanschaf omstreden Sputnik-vaccin
De Europese Commissie voert gesprekken met nog eens vijf farmaceuten over de aanschaf van coronavaccins. Een van die farmaceuten is Gamaleya Research Institute, de ontwikkelaar van het omstreden Sputnik V-vaccin uit Rusland. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.