Volledig scherm
Tall el-Hammam of Sodom? © Facebook Tall el-Hammam

Bijbelse stad Sodom na vele duizenden jaren gevonden?

Na een jarenlange speurtocht, geloven archeologen dat ze eindelijk de Bijbelse stad Sodom hebben ontdekt. De ruïnes van de stad, die al jaren geleden werden ontdekt in Jordanië, komen overeen met de beschrijvingen uit het Oude Testament. Dat blijkt uit een langdurige studie van experts van de Amerikaanse Trinity Southwest University.

Sodom en buurstad Gomorra worden in de Bijbel (en grotendeels ook in de Koran) omschreven als steden vol verdorvenheden. In het Oude Testament wordt beschreven hoe beide steden worden vernietigd door God. Allebei worden ze bedolven onder een berg zwavel en vuur, om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de verdorven steden. Aartsvader Abraham trachtte God op andere gedachten te brengen en de steden te redden, maar hij kon enkel zijn neef Lot en diens gezin redden. God vroeg de familie van Lot te vertrekken en niet meer achterom te kijken. De vrouw van Lot kon echter de verleiding niet weerstaan en keek achterom. Hierdoor veranderde ze in een zoutpilaar.

Volledig scherm
Opgravingen in Jordanië © Facebook Tall el-Hammam

De stad werd ontdekt in Jordanië, op het opgravingterrein die Tall el-Hammam wordt genoemd. Volgens de Bijbel draagt deze stad echter de naam Sodom. Deze stad is jarenlang onvindbaar geweest, nadat deze volgens de Bijbel werd verwoest door God.

Christenen geloven dat Sodom is vernietigd door een regen van zwavel en vuur, vanwege de morele verdorvenheid van de inwoners. Zo gingen mensen van bil met prostituees, werd er gedronken bij het leven en begingen de bewoners van Sodom nog vele andere zonden.

Overeenkomsten
De ruïnes werden al enkele jaren geleden ontdekt. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de ontdekte overblijfselen erg veel overeenkomsten hebben met de Bijbelse verhalen over Sodom. Zo komen bepaalde muren, de ligging, opbouw en de totale omvang van de stad overeen.

En, zo zeggen de onderzoekers, zelfs als blijkt dat het toch niet om Sodom gaat, dan is de vondst alsnog heel waardevol. Ze hebben hierdoor een beter beeld gekregen van het gebied ten oosten van de huidige Dode Zee.