null

null

Bijen strijken neer in vliegtuigmotor en zorgen voor uren vertraging

Een zwerm bijen heeft voor overlast gezorgd op de King Shaka-luchthaven in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. De insecten waren massaal neergestreken in de motor van een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Mango. 

Volledig scherm
Volgens experts maakte de bijenzwerm slechts een tussenlanding © Twitter/FlyMangoSA

Het luchtvaartbedrijf trommelde experts op om de circa 20.000 bijen te verwijderen, bericht nieuwssite News24. Door de ongebruikelijke bestemming van de bijen liepen drie vluchten vertraging op, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Mango verspreide via Twitter een foto waarop te zien is hoe imkers de motor weer bijvrij maken. Het was de eerste keer dat een vlucht van Mango moest worden uitgesteld vanwege een dergelijk incident. Een expert zei tegen News24 dat de bijen waarschijnlijk alleen een tussenstop maakten in de motor.

Verwijderbedrijf A Bee C sprak over een 'hectische' operatie. Zo duurde het even voordat het team toestemming kreeg bij het vliegtuig te werken. Ook mochten bepaalde hulpmiddelen niet worden gebruikt uit angst dat het toestel schade zou kunnen oplopen.