Volledig scherm
Vuurwerk bij Oud en Nieuw in Hamburg. © epa

Bijna 200 aangiftes van aanranding in Hamburg

Het aantal aangiftes van aanrandingen tijdens nieuwjaarsnacht in de Duitse stad Hamburg is gestegen naar 195. De politie heeft acht verdachten in beeld die betrokken zouden zijn geweest bij ongeregeldheden in het centrum van de stad en stadsdeel St. Pauli. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag.

Volledig scherm
Demonstranten in Hamburg protesteren tegen geweld tegen vrouwen. © afp
Volledig scherm
Politie in Stuttgart in Oudejaarsnacht. © afp

Alle verdachten hebben een buitenlandse achtergrond. Het gaat om zowel mannen die al jarenlang in Hamburg wonen, als vluchtelingen die recent in Duitsland zijn aangekomen. De politie doet nog onderzoek naar 18 tot 20 andere mensen die mogelijk betrokken waren bij de aanrandingen. Ruim driehonderd vrouwen hebben zich gemeld bij de politie. Zondag lag het aantal aangiften nog op 133. Er is nog niemand aangehouden in Hamburg.

In verschillende Duitse steden werden in de nacht van Oud en Nieuw vrouwen lastig gevallen, beroofd of verkracht. In Keulen kwamen de eerste berichten over de aanrandingen naar buiten. Daar zijn inmiddels meer dan 600 aangiftes binnengekomen van diefstal of aanranding. In meer dan de helft van de gevallen wordt melding gemaakt van seksuele delicten. Er hebben zich 739 slachtoffers gemeld, voornamelijk vrouwen, van wie 430 zeggen te zijn aangerand. In twee gevallen is aangifte gedaan van verkrachting.

Beloning
Het Openbaar Ministerie in Keulen heeft donderdag een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding of identificatie van personen die zich op oudejaarsavond schuldig hebben gemaakt aan de aanrandingen of berovingen.

De autoriteiten hebben 350 uur aan videobeelden bestudeerd en 120 getuigen gehoord. De politie heeft het publiek gevraagd foto- of video-opnamen van de bewuste avond aan haar door te spelen. De politie zegt dat dertien mannen zijn aangeklaagd op verdenking van beroving, diefstal, heling en verzet tegen aanhouding. Vijf van hen zitten vast.