Volledig scherm
Venezolaanse en Russische oorlogsschepen op archiefbeeld © reuters

Bijna oorlog met Venezuela na neerstorten MH17

Nederland is vorig jaar kort na de MH17-ramp bijna in een militair conflict geraakt met Venezuela. Venezolaanse marineschepen stoomden op naar Aruba, waar een hooggeplaatste landgenoot was gearresteerd. Nederland wist zich nét op tijd uit de rel te draaien.

Donderdag 24 juli 2014 was het. Het is dan precies een week geleden dat vlucht MH17 neerstortte. Onderzoekers hebben nauwelijks toegang tot het rampgebied en premier Rutte moet alles op alles zetten om dingen gedaan te krijgen. Maar de minister-president krijgt er onverwacts een kopzorg bij. In de uiterste hoek van ons koninkrijk ontstaat een ernstige diplomatieke rel die tot internationaal wapengekletter lijdt. Rutte ontploft: ,,We kunnen godverdomme geen crisis in een crisis hebben!"

De affaire draaide om de arrestatie van de hooggeplaatste Venezolaan Hugo Carvajal, voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst. Op verzoek van de VS arresteerde Aruba deze Carvajal op 24 juli vorig jaar,  waarna Venezuela in woede ontstak en Nederland medeverantwoordelijk stelde. Volgens de Zuid-Amerikanen was Carvajal diplomatiek onschendbaar, maar Nederland wees die claim aanvankelijk nog van de hand.

Venezuela dreigde met vergaande diplomatieke en economische sancties, die Aruba 8.000 banen hadden kunnen kosten. Maar de eilanders en Nederland schrokken pas echt toen daags na de arrestatie Venezolaanse marineschepen de Arubaanse wateren binnentrokken. Justitie in Aruba sprak van 'een ernstige dreiging'.

Toen Rutte werd geïnformeerd over het conflict, reageerde hij woedend. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) kreeg de opdracht de affaire zo snel mogelijk af te wikkelen. Zijn ambtenaren lieten daarop Aruba weten dat Carvajal toch behandeld moest worden als onschendbare diplomaat en moest worden vrijgelaten. Hoewel Aruba dit beschouwde als een juridisch foefje en een 'draai' van de Nederlandse regering, had het geen andere keuze dan Carvajal te laten gaan. De VS waren hier woedend over, maar dat namen Rutte en Timmermans voor lief.

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.