Een familielid van Maimaitijiang Abula staat met mensen van de media voor een hotel in Beijing
Volledig scherm
Een familielid van Maimaitijiang Abula staat met mensen van de media voor een hotel in Beijing © reuters

'Bijzondere aandacht voor Chinese Oeigoerse passagier'

Bij het onderzoek naar de 239 mensen die aan boord waren van de vermiste Boeing 777 gaat bijzondere aandacht uit naar de 35-jarige Chinese Oeigoerse man, Maimaitijiang Abula. Deze passagier zou in 2006 in Zweden vlieglessen in een vluchtsimulator hebben genomen. Dit meldt de Maleisische krant Harian Metro.

Volgens de krant is de Maimaitijiang Abula geen verdachte in de verdwijning van het vliegtuig, maar verdiept de politie zich wel in zijn achtergrond. De Oeigoerse man zou een universitaire opleiding in Engeland hebben genoten. Onlangs werkte hij als kunstdocent aan een universiteit in Turkije.

'We zeggen niet dat hij betrokken is bij terrorisme, wordt verdacht van het saboteren of het kapen van het vliegtuig, het is gewoon dat er meer aandacht voor hem is vanwege zijn achtergrond en zijn van mening dat dit een belangrijk element in het onderzoek is', zegt de anonieme bron in The Harian Metro. Politiecommissaris Datuk Hadi Ho Abdullah ontkent op de Maleisische nieuwssite AsiaOne overigens dat er extra gefocust wordt op de Oeigoerse passagier.

Maimaitijiang Abula bezocht samen met andere kunstenaars een tentoorstelling in Kuala Lumpur
Volledig scherm
Maimaitijiang Abula bezocht samen met andere kunstenaars een tentoorstelling in Kuala Lumpur © english.cri.cn

Veel familieleden van de passagiers van het vermiste toestel wachten nog steeds in Beijing op nieuws over hun naasten. Zo ook de vrouw, het 10-jarige dochtertje en andere familieleden van Maimaitijiang Abula. Het gezin Abula woont in de Chinese hoofdstad.

Maimaitijiang Abula was met een groep van meer dan 20 Chinese kunstenaars op reis. De schilders en kalligrafen bezochten in Kuala Lumpur een tentoonstelling in het Oriental Arts Center. Abula kreeg er een onderscheiding.

Onderdrukt
De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de noordwestelijke Chinese provincie Sinkiang. Abula is ook in de regio geboren, in de stad Kashgar. De cultuur van het islamitische volk wordt in de provincie door de Chinese overheid al deccenia onderdrukt, zo mag geen Oeigoers meer worden onderwezen aan kinderen en worden er tempels, moskeeën en islamitische scholen gesloten. De Oeigoerse 'Oost-Turkestaanse onafhankelijkheidsbeweging' wordt door enkele landen, waaronder China en de Verenigde Staten, als een islamitische terreurorganisatie gezien.

Eerder deze maand werden Oeigoeren beschuldigd van een gewelddadige aanval met messen en dolken op een Chinees treinstation. Bij de aanval kwamen 29 mensen om en raakten 143 mensen gewond.