Volledig scherm
Elif Yavuz en haar partner, de Australische architect Ross Langdon op een ongedateerde foto. © AP

Bill Clinton treurt om dood Nederlandse in Nairobi

Ex-president Bill Clinton, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en hun dochter Chelsea Clinton hebben maandag in een verklaring gezegd de dood van de Nederlandse Elif Yavuz te betreuren.

Yavuz kwam om bij de aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De Nederlandse ontmoette onlangs Bill Clinton. Ze werkte voor een onderdeel van de Clinton Foundation. Op foto's van de ontmoeting met Clinton is te zien dat de 33-jarige Nederlandse hoogzwanger was.

'Elif wijdde haar leven aan het helpen van anderen', staat in de verklaring te lezen. 'We waren verheugd haar onlangs te verwelkomen als medewerker van ons onderzoeksbureau in Tanzania. Ze was briljant, toegewijd en zeer gewaardeerd door haar collega's.'

Obama spreekt schande van terreur
De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten Kenia op alle mogelijke manieren willen helpen om de aanval op het winkelcentrum in Nairobi het hoofd te bieden. Obama noemde de aanval, die aan 62 mensen het leven kostte, 'schandelijk'. Hij zei dat de aanval aantoont dat de internationale gemeenschap gezamenlijk moet optreden tegen het 'zinloze geweld' van groepen als Al-Shabab.

De VS assisteren de Keniaanse politie- en veiligheidsdiensten, die nog steeds in een strijd zijn verwikkeld met strijders van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab. Obama heeft afgelopen weekeinde president Uhuru Kenyatta gebeld om hem te condoleren en zijn steun aan te bieden.

Strijders van Al-Shabab vielen zaterdag het chique winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi aan. Ze schoten in het rond en gebruikten ook handgranaten. Meer dan 48 uur na het begin van de aanval houden de terroristen nog steeds een onbekend aantal mensen in gijzeling.

  1. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.