Volledig scherm
© Clay Bolt

Biologen herontdekken ‘uitgestorven’ vliegende bulldog

Een onderzoeksteam van biologen uit Amerika en Australië heeft op een van de Molukkeneilanden in Indonesië een gigantische honingbij gevonden waarvan men dacht dat de soort 38 jaar geleden was uitgestorven. Het gaat om de zogenoemde Megachile pluto die vanwege zijn gigantische afmetingen ook wel de ‘vliegende bulldog’ wordt genoemd. 

De enorme bij, een vrouwtje, werd gevonden in een termietennest dat op twee meter hoog in een boom was gebouwd. Volgens Clay Bolt, één van de betrokken biologen, was het insect ongeveer 4 centimeter groot: vier keer het formaat van een doorsnee bij. ,,Het was een regelrechte sensatie om het dier te zien en horen. De megabij heeft gigantisch vleugels. Toen het langs mijn hoofd vloog was het gezoem bijna oorverdovend’’, aldus Clay in The Guardian,  New York Times en National Geographic.

De uiterst zeldzame bij werd in 1858 voor de eerste keer gezien door de Britse ontdekkingsreiziger en bioloog Alfred Wallace. Hij vond het dier in het oerwoud van het Indonesische eiland Bacan en beschreef het insect naderhand als reusachtig en met enorme, keverachtige kaken. Wallace tekende weinig op over de nog steeds geheimzinnige levenscyclus van de dieren die vooral leven in van uitgeharde hars gemaakte, termietenbestendige nesten in bomen. In 1981 werd de vliegende bulldog voor de tweede keer door wetenschappers gezien en nu dus ook weer. 

Habitat

De ontdekkers, die hun vondst deze week om meerdere redenen voorzichtig wereldkundig maakten, zijn dolenthousiast dat de megabij is herontdekt, maar weten niet hoeveel exemplaren nog leven op de Molukken. Ze vrezen dat de soort door aanhoudende ontbossing uiteindelijk toch zal uitsterven. Andere negatieve factor is dat de Megachile pluto zó zeldzaam is, dat het een geliefd object is voor verzamelaars van opgezette insecten. Op een veiling bieden liefhebbers soms tienduizenden euro's voor een goed geconserveerd exemplaar. De onderzoekers hopen dat de Indonesische regering per direct in actie komt om de gigant te beschermen door de natuurlijke habitat ervan veilig te stellen. ,,Alleen dan heeft dit verloren gewaande dier een kans om te overleven.’’

Volledig scherm
De bij heeft enorme kaken. © Wiki
Volledig scherm
© Twitter
Volledig scherm
© Wiki
  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.