Volledig scherm
Paus Franciscus vouwt devoot de handen © EPA

Bisschoppen Chili vragen paus om ontslag na misbruikschandaal

In de nasleep van een misbruikschandaal binnen de katholieke kerk hebben alle 34 Chileense bisschoppen hun ontslag ingediend.  ,,We hebben onze positie in de handen van de Heilige Vader gelegd en laten het aan hem over om over ieder van ons een beslissing te nemen'', schrijven ze.


De bisschoppen hebben hun excuses aangeboden, zowel aan de slachtoffers als aan hun land en paus Franciscus. Het is nog niet bekend of de kerkleider daadwerkelijk bisschoppen zal ontslaan.

Vorige week voerden de bisschoppen crisisoverleg met de paus over de affaire. Een van de bisschoppen wordt ervan beschuldigd dat hij kindermisbruik door een pedofiele priester in de doofpot heeft gestopt.

Storm van kritiek

Franciscus had het eerder voor deze bisschop Juan Barros opgenomen en de beschuldigingen afgedaan als 'laster'. Daar kwam hij na een storm van kritiek op terug. Hij besloot een onderzoek in te stellen.

Eind vorige maand sprak de kerkvorst in het Vaticaan met drie Chileense slachtoffers van seksueel misbruik. James Hamilton, Jose Andres Murillo en Juan Carlos Cruz gingen bij Fransiscus op bezoek en spraken tweeënhalf uur met de paus.

,,Hij luisterde met veel respect, affectie en intimiteit, zoals een vader. We spraken over veel onderwerpen. Vandaag heb ik meer hoop in de toekomst van onze kerk'', twitterde Juan Carlos Cruz na afloop.  De paus wilde de slachtoffers 'om vergiffenis vragen en hun leed en schaamte delen', liet het Vaticaan weten.