Björn en Derya moeten langer op het Turkse politiebureau blijven

UpdateDe Turkse politie houdt Björn en Derya uit Haaksbergen nog een nacht langer vast. Dit is zojuist bekend gemaakt. Met het stel is vandaag gezocht op de plek waar de verdwenen Joey Hoffman (21) voor het laatst gezien is, maar ook in de heuvels waar Björn zou zijn gevallen en de plek waar het duo een huis wilde bouwen in het Turkse Silifke. 

Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De auto van het stel is ook onderzocht. Björn en Derya houden vol dat ze niet weten waar hun vriend Joey is. De rechter-commissaris wil het stel toch een nacht op het bureau houden. 

Het drietal had gekampeerd op de plek waar het echtpaar een huis wilde bouwen, maar ging op zoek naar water. Omdat Joey het te heet vond en naar huis wilde gingen ze uit elkaar, verklaart Björn. Politiechef Ilker Cetinkaya neigt hen te geloven. ,,98 procent van hun verhaal is waar."

Het duo, dat tot afgelopen zondag zelf ook vermist was, wordt sinds gisteravond op het politiebureau ondervraagd in verband met de verdwijning. De twee zijn vooralsnog geen verdachten, maar de Turkse politie denkt wel dat Joey (21) slachtoffer is van een misdrijf.

Politiechef Ilker Cetinkaya noemt de situatie 'absoluut verdacht'. Dat begon al met het feit dat Björn (34) begin juli met ernstige verwondingen in het ziekenhuis van Silifke werd opgenomen. ,,Dat was kort nadat zijn vriend Joey van de radar verdween'', zegt Cetinkaya.

Maar wat er nu werkelijk met de al weken vermiste Joey is gebeurd, en of het duo daar iets mee te maken heeft, blijft vooralsnog onduidelijk. Op 8 juli zou Joey terugkeren naar Nederland. Hij was sinds 5 juli in Zuid-Turkije met het stel Björn en Derya om hen te helpen bij de bouw van een huis. Derya liet aan familieleden weten dat ze Joey, die heimwee zou hebben, met 250 euro op zak naar het vliegveld had gestuurd. Maar daar kwam hij nooit aan.

Volledig scherm
Bjorn Breukers (links) en Sabahat Derya Un. © Politie

Verwondingen

Een dag later belandde Björn in het ziekenhuis van Silifke. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt aan deze krant dat hij 'verwondingen over zijn lichaam had, maar geen diepe snijwonden'. ,,Hij vertelde dat hij was gevallen op de rotsen bij het strand van Narlikuyu, in de omgeving van Silifke'', zegt politiechef Cetinkaya.

De artsen maakten zich zorgen: Björn bleek namelijk óók ziek. Tijdens hun vorige reis naar Turkije, in mei, stond de Haaksbergenaar een nier af aan zijn vriendin Derya. ,,Uit de onderzoeken bleek dat hij ernstig ziek was, als gevolg van de transplantatie'', zegt een ziekenhuiswoordvoerder. ,,Daarom hielden wij hem op de intensive care. Hij moest langer blijven, maar hij vertrok al na één nacht.''

Volledig scherm
Silifke, waar Björn na de verdwijning van Joey in een ziekenhuis belandde. © Dreamstime
Volledig scherm
Joey Hoffman © Petra Meulman

Björn zou hebben gezegd dat hij naar een ziekenhuis in Antalya wilde, waar afgelopen mei de transplantatie was uitgevoerd. Antalya ligt op maar liefst zeven uur rijden van Silifke. De artsen raadden hem de reis af, maar toch pikte Derya hem de volgende morgen op. Ze vertrokken, maar niét naar het ziekenhuis in Antalya. Een woordvoerder laat weten dat Björn en Derya daar sinds mei niet meer zijn geweest.

Pas afgelopen zondag kwam het stel weer in beeld, bij een tankstation in de buurt van Ankara. Maandagavond klopten ze aan bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad. De twee zouden al wekenlang hun paspoorten kwijt zijn. De ambassade was dicht: een bewaker zei dat ze de volgende ochtend terug moesten komen. Volgens een familielid van Derya zijn later alsnog twee nieuwe paspoorten aangevraagd.

Volledig scherm
De auto is in beslag genomen © Peter Winterman

Schimmig

De vader van Derya, die in Tarsus woont, staat in contact met de Turkse politie. ,,Hij maakt zich grote zorgen om zijn dochter'', zegt politiechef Cetinkaya. ,,De vader moet niets van Björn hebben. Volgens hem is Björn een drugsdealer, die betrokken is bij allerlei schimmige zaakjes.'' De politie heeft ook met getuigen gesproken, die bevestigen dat Björn en Derya een huis wilden bouwen in de buurt van Silifke. 

Deze krant berichtte gisteren dat Björn - kunstenaar van beroep - een bekende is van de politie in Oost-Nederland. Hij moest in 2014 voorkomen bij de rechter vanwege drugsbezit. Of hij daarvoor werd veroordeeld, is onbekend. ,,Wij hebben al onze informatie over Björn en Derya overgedragen aan de Nederlandse politie'', benadrukt de Turkse politiebaas. ,,Ondertussen kijken we wel uit naar Joey. Hij is nog altijd vermist. Ik mag hopen dat hij ergens levend opduikt.''

Volledig scherm
Politie ter plekke. © Peter Winterman