Volledig scherm
© Emile Cohl-college

Blanke scholieren krijgen donkere huidskleur op Franse klassenfoto

Het Franse Émile Cohl-college in Lyon heeft zich verontschuldigd nadat een schoolfoto digitaal was bewerkt om blanke leerlingen een donkere huidskleur te geven. De foto moest dienen als promotiemateriaal voor de opening van een Amerikaanse afdeling van de Franse school. Volgens de directie werd de klassenfoto bewerkt door een communicatiebureau in de VS.

Een internetgebruiker bracht het nieuws begin september al naar buiten op sociale media. Op een onbewerkte foto die rond hetzelfde tijdstip werd genomen, zijn alle leerlingen blank. Maar op de bewerkte versie zijn er plots vijf studenten met een andere huidskleur, onder wie drie leerlingen die werden ‘ingekleurd’. Twee andere personen werden toegevoegd in plaats van de leerlingen op de foto.

Directeur Antoine Rivière zegt tegenover het Franse weekblad L’Express dat hij niet op de hoogte was van de aanpassingen. ,,We stuurden een aantal documenten naar een Amerikaans communicatiebureau om onze school te promoten”, klinkt het. De foto werd volgens hem bewerkt zonder medeweten of toestemming van de school.

Verontschuldigingen

De pagina waarop de foto werd getoond is offline gehaald en de school heeft brieven gestuurd naar de studenten en hun ouders waarin ze hun verontschuldigingen aanbieden. Het contract met het Amerikaanse communicatiebureau is verbroken.

Volledig scherm
Bovenaan de onbewerkte foto, onderaan de foto met de aanpassingen. © RV