Blijdschap op Thaise straten en social media: Zo'n mooi moment!

VIDEOOver de hele wereld wordt verheugd gereageerd op de spectaculaire  bevrijding van het Thaise voetbalteam uit de ondergelopen grot. Wereldleiders feliciteren de duikers, op straat in Thailand wordt feest gevierd en Manchester United nodigt de jongens uit bij een competitiewedstrijd komend seizoen: 'Onze helden!'

De ontlading is groot in de Thaise stad Chang Rai. Na twee weken wachten, hopen en bidden voor de goede afloop wordt de ontknoping op straat en op social media flink gevierd, met toeterende auto's, vrolijke selfies en kreten als 'onze helden' en #thankyou: ,,Ik ben zo blij om te zien dat de Thai elkaar zo liefhebben'', zei een vertegenwoordiger van de lokale regering. De Thaise minister-president kondigt een 'groot feest' aan voor alle betrokken hulpverleners. 

Reddingswerkers konden vandaag de laatste groep voetballers en de trainer uit de grot bevrijden. Ook de duikers en een arts zijn inmiddels teruggekeerd uit het ondergelopen gangenstelsel.  

(Tekst gaat verder na de foto)

Volledig scherm
De straten bij het ziekenhuis van Chiang Rai zijn afgesloten. © AP

Trump: geweldig gedaan!

Wereldleiders feliciteren de duikers met hun geslaagde reddingsoperatie. De Amerikaanse president Donald Trump twittert: ,,Zo'n mooi moment. Ze zijn allemaal bevrijd, geweldig gedaan!'' De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat  weten dat ze het doorzettingsvermogen van zowel de voetballertjes als hun redders bewondert. 
Techmiljardair Elon Musk, die meerdere ideeën en zijn hulp aandroeg om het team te redden, sprak ook zijn bewondering uit: ,,De veerkracht en het doorzettingsvermogen van kinderen en de Thaise duikers blijft mij verbazen. Menselijk karakter op zijn best'', twittert Tesla-baas Musk.

De Engelse voetbalclub Manchester United nodigt het complete Thaise jeugdteam van De Wilde Zwijnen uit voor het bijwonen van een voetbalwedstrijd op Old Trafford komend seizoen. 'Onze gedachten en gebeden zijn bij alle betrokkenen', meldt de topclub op haar website. 

Weken in spanning

De bevrijding van de laatste drie Thaise voetballers vandaag maakt een einde aan de wekenlange speurtocht en reddingsactie. De groep, twaalf jeugdvoetballers en hun coach, kwamen twee weken geleden vast te zitten in het grottenstelsel van Tham Luang in het noorden van Thailand. De voetballers werden deze week in etappes gered. De jongens en de coach moesten nog een stoomcursus duiken krijgen. Eén duiker kwam bij een reddingspoging om het leven.

Volledig scherm
Een vrouw tilt haar kind op bij het ziekenhuis waar de Thaise voetballers opgenomen zijn. © AFP