Volledig scherm
Reddingshelikopters vervoeren de eerste slachtoffers naar de vallei. © AP

Bliksem treft toeristen in Tatragebergte: 4 doden, zo'n 100 gewonden

UpdateMeerdere mensen onder wie toeristen zijn in het Poolse Tatragebergte het slachtoffer geworden van blikseminslagen. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en raakten zo'n honderd gewond. 

Dat zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki vanavond. Twee van de overleden slachtoffers zijn tieners. De nationaliteiten van de slachtoffers zijn nog niet bekendgemaakt. 

,,Niemand had verwacht dat zo plots een storm zou uitbreken”, zei Morawiecki na overleg met een crisisteam in de zuidelijke plaats Zakopane. De premier stelde volgens persbureau PAP dat mogelijk nog niet alle slachtoffers zijn gevonden. Er kunnen zich nog mensen bevinden op minder toegankelijke plaatsen.

Reddingsteams kregen hulp van brandweerlieden en politiemensen. Ook zijn meerdere helikopters ingezet.

Berg

Het drama voltrok zich op de hellingen van de berg Giewont (1.894 m), vlakbij Zakopane. Op de top van de berg staat een 15 meter hoog ijzeren kruis. Daar sloeg de bliksem in. Een groep toeristen bevond zich vlakbij het kruis, melden plaatselijke media.

Volgens hen bestond de groep wandelaars uit een man of twintig. In eerste berichten was sprake van drie doden onder wie een 13-jarige jongen voor wie reanimatie niet meer mocht baten. In latere berichtgeving wordt alleen gesproken over een tiental gewonden. Volgens die berichten vielen de dodelijke slachtoffers elders in het Tatra-gebergte.

Vijfde dode

Er viel nog een vijfde dode in buurland Slowakije, melden de hulpdiensten. Op de grens van Polen met Slowakije zorgde een blikseminslag ervoor dat een man in een ravijn stortte. Zijn wandelpartner, een Tsjechische vrouw, raakte gewond.

Volledig scherm
Ambulancemedewerkers ontfermen zich over de slachtoffers. © AP
 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.