Bloedbad in Oostenrijk: Man doodt ex-vriendin (19), haar nieuwe vriend en familie uit jaloezie

videoIn het Oostenrijkse skidorp Kitzbühel zijn vijf mensen, waarvan vier uit één familie, vermoord. De dader is een 25-jarige man. Hij heeft zich vandaag in alle vroegte gemeld bij de politie. ,,Hij legde een vuurwapen op de balie van het bureau en zei: ‘Ik heb zojuist vijf mensen gedood’",zei de politiechef op een persconferentie. De man zit vast.

Eén van de slachtoffers is de 19-jarige ex-vriendin van de man. De andere slachtoffers zijn haar nieuwe vriend (24), haar ouders en broer (25).

De dader zou hebben gehandeld uit jaloezie. Zijn relatie met het 19-jarige meisje was een paar maanden geleden beëindigd. Hij kwam haar zaterdagavond met haar nieuwe vriend tegen in een café en kreeg ruzie. 's Nachts reed hij naar de woning van zijn ex-vriendin en belde aan. De vader van het gezin opende de deur voor hem. De vader maakte de ex-vriend van zijn dochter duidelijk dat de relatie voorbij was en stuurde hem weg.

Vervolgens ging de man naar zijn eigen huis om het (legale) wapen van zijn broer uit de kluis te halen. Hij reed terug naar het huis van zijn ex, klom op het balkon, sloeg een ruit in en schoot de vijf mensen die binnen waren dood. Vervolgens stond hij binnen een halfuur bij de politie voor de deur.

Rond 6.00 uur ‘s ochtends meldde de dader zich bij het politiekantoor in de stad en overhandigde een pistool en een mes. Hij vertelde dat hij vijf mensen had vermoord. Hij zou voornamelijk zijn vuurwapen hebben gebruikt. Of en in welke vorm het mes werd gebruikt dat de verdachte bij zich had, wordt onderzocht. De buren zeggen waarschijnlijk twee tot drie schoten te hebben gehoord.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Tragedie

De daad vond in een vrijstaand huis in het district Vordergrub plaats. Burgemeester Klaus Winkler laat weten diep geschokt te zijn: ,,We hebben nog nooit zo’n ongelooflijke tragedie in Kitzbühel gehad.”

De 25-jarige dader is een geboren Oostenrijker, meldde de politie. Andreas E. staat bekend als een ‘stil persoon’ en is niet eerder veroordeeld. Hij kwam ‘vele’ jaren geleden wel in contact met de politie vanwege ‘kleine overtredingen’. Ook had hij niet gedronken, bleek uit bloedonderzoek. ,,Een dergelijke escalatie was bijna niet te voorzien”, zegt hoofd van de nationale recherche Walter Pupp.

De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.