Blogger herstelt van anorexia: dun zijn is geen garantie voor geluk

Ze heeft zichzelf uitgehongerd om het 'perfecte' maatje te krijgen. En ook al ziet Amanda er volgens fans van haar Instagrampagina onweerstaanbaar uit, zij heeft er spijt van dat ze zo extreem op dieet is gegaan. De blogger hield er zelfs anorexia aan over. Op haar Instagrampagina post ze nu geen foto's meer van fitness, maar van eten.

,,Jezelf kapotmaken om toch maar dat droomlijf te krijgen? Nee, dat is het niet waard. Een boek beoordeel je toch ook niet op de kaft? Als je me niet kent, zou je waarschijnlijk denken dat ik er geweldig uitzie op mijn foto's. Je zou me feliciteren en me misschien een beetje benijden om mijn doorzettingsvermogen. Mensen komen me vragen hoe ik dit geflikt heb en hopen dat ik hen het grote geheim zal verklappen. Want in onze maatschappij wordt gewichtsverlies helaas gezien als een teken van gezondheid. Wie slank is, moet zich toch goed voelen? En zo'n succes moet dan in de verf gezet worden", schrijft Amanda op Instagram.

,,Voor mij (en nog veel andere vrouwen) betekent zo'n slanker lichaam echter niet dat ik gezonder ben. Integendeel: mijn 'perfecte lijf' is er gekomen door me elke dag opnieuw uit te hongeren. Langzaam maar zeker maakte ik mezelf kapot." Volgens Amanda is haar hart verzwakt en haar menstruatiecyclus compleet onvoorspelbaar. Ze bevindt zich ook in het voorstadium van botontkalking.

Amanda wil haar leven nu heel anders leiden. ,,Ik wil me niet meer uitgehongerd, ellendig en futloos voelen om er knap uit te zien."

"Denk dus even na als je nog eens zo'n voor- en na-foto te zien krijgt. Je weet nooit wat dat meisje er allemaal voor heeft moeten doen. Je weet niet met welke demonen ze af te rekenen krijgt, hoe haar leven eruitziet en wat haar echte verhaal is. Let op: ik wil hier geen mensen onderuithalen die kilo's verliezen om gezonder te worden, hun leven zal verbeteren en dat is geweldig. Wat ik probeer te zeggen, is dat onze maatschappij zich te veel focust op slank zijn. We prijzen zulke mensen alsof ze net kanker overwonnen hebben. Dan is het toch niet gek dat veel jonge meisjes leiden aan een eetstoornis? Want wie wil zich niet 'populair' voelen? Laten we voorbij het uiterlijk kijken en het innerlijk meer in de verf zetten. Meer ziel, meer creativiteit, meer dromen... Dat zijn de transformaties die er echt toe doen."