Michael Bloomberg
Volledig scherm
Michael Bloomberg © EPA

Bloomberg betaalt bijdrage VS aan klimaatakkoord Parijs uit eigen zak

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, gaat de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs uit eigen zak betalen. Het gaat om 4,5 miljoen dollar. President Trump trok de VS vorig jaar terug uit de overeenkomst. 

In een interview met de Amerikaanse zender CBS zei Bloomberg dat hij hoopt dat Trump volgend jaar van mening is veranderd. ,,Amerika is een verbintenis aangegaan en als Amerikanen dragen we daar allemaal de verantwoordelijkheid voor als de overheid het niet doet", zei Bloomberg. ,,Ik ben in staat om het te doen, dus ik ga een cheque aan de organisatie sturen met het bedrag dat Amerika heeft beloofd te betalen."

De miljardair zal de Amerikaanse bijdrage blijven betalen zolang de VS dat niet zelf doen, zo deelt zijn liefdadigheidsorganisatie Bloomberg Philanthropies mee. ,,Onze stichting zal de bezuinigingen van de overheid op de bijdrage aan het VN-klimaatfonds blijven compenseren", liet Bloomberg weten in een verklaring.

Vorig jaar schonk Bloomberg Philanthropies ook al vijftien miljoen dollar aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Trump is een erkend tegenstander van het klimaatakkoord, dat volgens hem de Amerikaanse economie schaadt. Hij kondigde in juni vorig jaar aan dat de VS zich terugtrekken uit het akkoord. Dat kan echter pas op zijn vroegst in 2020. De Amerikaanse president kreeg wereldwijd veel kritiek op zijn beslissing. 

 1. Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten
  Video

  Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten

  De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten zorgen op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten. "Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.
 2. Corona-uitbraak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’
  Video en update

  Corona-uit­braak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’

  De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is mogelijk te wijten aan het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Achttien personen zijn inmiddels besmet met het nieuwe coronavirus. Veertien van hen waren op 15 mei aanwezig in de Alte Scheune (Oude Schuur) in Moormerland.