Volledig scherm
Michael Bloomberg © EPA

Bloomberg betaalt bijdrage VS aan klimaatakkoord Parijs uit eigen zak

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, gaat de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs uit eigen zak betalen. Het gaat om 4,5 miljoen dollar. President Trump trok de VS vorig jaar terug uit de overeenkomst. 

In een interview met de Amerikaanse zender CBS zei Bloomberg dat hij hoopt dat Trump volgend jaar van mening is veranderd. ,,Amerika is een verbintenis aangegaan en als Amerikanen dragen we daar allemaal de verantwoordelijkheid voor als de overheid het niet doet", zei Bloomberg. ,,Ik ben in staat om het te doen, dus ik ga een cheque aan de organisatie sturen met het bedrag dat Amerika heeft beloofd te betalen."

De miljardair zal de Amerikaanse bijdrage blijven betalen zolang de VS dat niet zelf doen, zo deelt zijn liefdadigheidsorganisatie Bloomberg Philanthropies mee. ,,Onze stichting zal de bezuinigingen van de overheid op de bijdrage aan het VN-klimaatfonds blijven compenseren", liet Bloomberg weten in een verklaring.

Vorig jaar schonk Bloomberg Philanthropies ook al vijftien miljoen dollar aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Trump is een erkend tegenstander van het klimaatakkoord, dat volgens hem de Amerikaanse economie schaadt. Hij kondigde in juni vorig jaar aan dat de VS zich terugtrekken uit het akkoord. Dat kan echter pas op zijn vroegst in 2020. De Amerikaanse president kreeg wereldwijd veel kritiek op zijn beslissing.