Blue Planet 2 gaat vanavond los op BBC

Het duurt nog even voordat de EO de serie met Nederlandse ondertiteling gaat uitzenden maar de fans zitten al klaar: vanavond begint BBC One om 21.00 uur met de documentairereeks Blue Planet 2. 

De zevendelige spektakelreeks vervolgt het onderzoek naar het leven in de oceanen. Met nog betere camera’s dan in de spraakmakende eerste serie. De verwachtingen zijn hoog. De trailer van de serie werd de afgelopen dagen wereldwijd 43 miljoen keer bekeken.

De mooiste plaatjes ooit zijn het resultaat van 6000 duikuren (plus 100 uur filmen vanuit een onderzeeër), verdeeld over 125 expedities. Toen de eerste reeks in 2001 werd uitgezonden, klonk er wereldwijd applaus voor de vele prachtige en haarscherpe onderwaterbeelden. Deze keer gebruikte de BBC de allernieuwste opnametechnieken om ‘de eerste reeks visueel nog te overtreffen’. Zo wordt er gebruik gemaakt van een zogeheten ‘megadome’ die het mogelijk maakt gelijktijdig boven en onder water te filmen. Verder worden camera’s achter snelle boten getrokken om speedzwemmers als dolfijnen en tonijnen te kunnen bijhouden. Uiteraard gaat Sir David Attenborough het ons allemaal toelichten met zijn vertrouwde en kalme stem. Aan het einde van elke aflevering is te zien hoe bepaalde scènes konden worden vastgelegd.

Volledig scherm
The Blue Planet 2 © BBC

In die 6000 uur zitten ook een paar beelden die in de studio werden gefilmd, zo hebben de makers vooraf laten weten. Zes jaar geleden ontstond er wat opwinding vanwege een verwijt van ‘nep’ toen bleek dat beelden van een ijsbeertje niet op de pool maar in een zoo waren gefilmd. Wat in de studio is gefilmd wordt niet specifiek vermeld, maar bekend is dat een scene die laat zien hoe koraal verbleekt, is gefilmd in een studio onder scherpe lampen. Anders is het effect niet te zien, aldus de filmmakers. Soms werden decors nagebouwd om dieren beter te kunnen filmen, bijvoorbeeld de bidsprinkhaankreeften die nu magistraal close in beeld komen.

Vier jaar

De BBC filmde liefst vier jaar voor de nieuwe reeks, met filmcrews in alle uithoeken van de wereld. Producer Katie Hall telde behalve een heleboel vissen ook drie huwelijken onder medewerkers en er werden in die tijd vijf baby’s geboren. ,,Dat krijg je als je vier jaarbezig bent", verklaarde ze bij de presentatie.

De serie is opgebouwd in verschillende segmenten als de diepe oceaan, koraalriffen, open zee en de kustlijn. Het begint gek genoeg met vogels die niet heel lang meer vliegen. Enorme horsmakrelen loeren op hun kans.

Dat BBC een vervolg maakte op Blue Planet lag voor de hand, de eerste reeks werd aan 150 landen verkocht. Dat de tweede reeks dat succes zal evenaren, ligt ook voor de hand. Enkele diersoorten konden nu voor de allereerste keer gefilmd worden. Zo is er de Hoff krab, een krab met haar op de borst. Waardoor iemand op het idee kwam om het dier te vernoemen naar acteur David Hasselhoff, die in de tv-serie Baywatch maar al te vaak pronkte met zijn harige bast.

Zeventig procent

,,Het is geweldig hieraan te kunnen meewerken", aldus Sir David Attenborough tijdens de perspresentatie in Londen, ,,De oceanen bedekken zeventig procent van onze planeet en zij zijn het minst onderzocht. Onder de golven leven schepsels die onze verbeelding te boven gaan."

Volledig scherm
Sir David Attenborough © Getty Images
Quote

Er zijn zorgwekken­de signalen dat de omstandig­he­den in de oceanen, die millennia lang stabiel zijn gebleven, nu radicaal veranderen.

David Attenborough

Maar bovenal wil hij de kijkers inzicht geven in het belang van de zee en zijn bewoners voor ons ecosysteem. En de vervuiling van de oceanen. Midden op zee, het verst van land, vonden de filmmakers plastic afval. David Attenborough zegt daarover: ,,Er zijn zorgwekkende signalen dat de omstandigheden in de oceanen, die millennia lang stabiel zijn gebleven, nu radicaal veranderen." Daarvoor gingen de cameracrews tot het uiterste. Er werd werkelijk overal gefilmd, van op de polen, tot in kleurige atollen en zelfs in vulkanen op de zeebodem. Toen BBC vorig jaar Planet Earth uitzond, zaten tot wel 10 miljoen Britten aan het scherm gekluisterd. Dat belooft wat voor de kijkcijfers van Blue Planet – dat overigens in eerste opzet ‘Oceans’ zou moeten gaan heten - dat zondag 29 oktober van start gaat.

Het team achter Blue Planet is inmiddels bezig met volgende baanbrekende opnames. Gewerkt wordt aan speciale camera’s voor dieren die zelf gaan filmen vanuit hun positie en ook zijn er plannen om bepaalde dynastieën van dieren te gaan volgen.