Bob de Bouwer wordt zelf verbouwd: fans verbijsterd

Een bol mannetje met zwarte kraaloogjes, een tuinbroek en een gele helm, zo herkennen generaties kinderen Bob de Bouwer. De animatieheld krijgt een totale make-over waarin hij slanker en stoerder wordt. Niet alle fans zijn het daarmee eens. Dat schrijven The Guardian en Daily Mail.

Animators van Mattel hebben hem dit jaar in opdracht van de makers een 'modern' nieuw uiterlijk aangemeten. De geanimeerde kindervriend die op de Nederlandse televisie te zien is op JimJam en KetNet is compleet in een nieuw jasje gestoken.

De tuinbroek wordt vervangen door een veiligheidsvestje en de bolle Bob moet plaatsmaken voor een slankere en langere versie. Ook draagt hij tegenwoordig een stoer horloge en heeft hij bruine kijkers in plaats van zwarte. 

Negatieve ontvangst
Het eindresultaat wordt alleen niet al te enthousiast onthaald door fans en ouders van de kijkertjes. 'Dag kindertijd', klinkt het. 'Hoe ga ik mijn kinderen dit uitleggen', twittert een van de ouders. 'Een nachtmerrie', roept iemand anders.

Er wordt ook geklaagd over de gevoelens die de nieuwe Bob oproept. Zo vinden sommigen Carling bier en de  rechtse en eurosceptische partij Ukip wel wat voor hem. Deze is waardeloos, vindt Alexandra Tate-Smith. 'Kan iemand het maken', zegt zij refererend aan de slogan: Bob de Bouwer- 'Kunnen wij het maken?'. 

De eerste Bob de Bouwer werd in 1998 ontworpen en de tekenfilmpjes werden in elkaar gedraaid met behulp van stop-frame animatie. Nu zal Bob de Bouwer geheel via computeranimatie worden gemaakt. 

Animatie
Niet alleen het uiterlijk van Bob zal veranderen. Bob heeft ook een nieuwe thuis in de bruisende en hippe stad Spring City en ook zijn werkwijze verandert mee met de tijd. Ontwerpen zal hij voortaan doen met de computer. De klusjes knapt hij trouwens nog steeds op op zijn erf in het dorp Fixham.

Volgend jaar zal Bob de Bouwer 2.0 te zien zijn op de Britse buis, of Ketnet en JimJam gebruik zullen maken van de nieuwe afleveringen is nog niet bekend.