Volledig scherm
Een Boeing 737 Max 8 van Air China. China was een van de eerste landen die de toestellen aan de grond hield. © AFP

Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.

Dat laat Muilenburg weten in een open brief en een videoboodschap die hij maandag publiceerde. Hij zegt ook dat de vliegtuigbouwer er alles aan doet om de veiligheid van de 737 Max te garanderen en alle medewerking te verlenen aan het onderzoek naar de crash van de 737 Max van Ethiopina Airlines bij Adis Abbeba van vorige week. Daarbij kwamen 157 inzittenden om.

In oktober stortte een Boeing 737 Max van Lion Air neer in de Javazee. Daarbij vonden 189 mensen de dood. Bij beide crashes zouden onregelmatigheden in de vluchtcontrole-software en niet goed werkende sensoren een rol hebben gespeeld.

Onderzoek Amerikaanse jusitie

Persbureau Associated Press (AP) meldt dat de Amerikaanse openbaar aanklager inmiddels de ontwikkeling van de Boeing 737 onderzoekt. Het onderzoek spitst zich toe op de wijze waarop het toestel is gereguleerd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) en op de vraag of de FAA Boeing wel genoeg controleerde. Maandag kwam naar buiten dat Boeing te veel invloed heeft gehad op veiligheidscontroles van nieuwe toestellen van eigen makelij. Medewerkers van de FAA klaagden zeven jaar geleden al over de verregaande invloed van Boeing.

Een federale jury in Washington heeft een bij de ontwikkeling van het vliegtuig betrokken medewerker gedagvaard en verzocht om e-mails, boodschappen en andere communicatiestromen, aldus een anonieme bron tegen AP.

Volledig scherm
Boeing-ceo Dennis Muilenburg. © AFP
  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”