Nadia Milleron, moeder van een bij de crash met Ethiopian Airlines vlucht 302 omgekomen passagier, in tranen.
Volledig scherm
Nadia Milleron, moeder van een bij de crash met Ethiopian Airlines vlucht 302 omgekomen passagier, in tranen. © AFP

Boeing staat nabestaanden met 100 miljoen dollar bij na 737 MAX-rampen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft 100 miljoen dollar gereserveerd om gezinnen en gemeenschappen bij te staan die zijn getroffen door de rampen met twee van zijn toestellen van het type 737 MAX. Bij twee vliegtuigcrashes in korte tijd verloren honderden mensen het leven.

Het geld van Boeing is onder meer bedoeld voor financiële ondersteuning van onderwijs en levensonderhoud voor getroffen gezinnen en de economische ontwikkeling van gemeenschappen, zo meldde het bedrijf in een verklaring.

De boodschap van Boeing aan de nabestaanden was de openlijkste schuldbekentenis voor de crashes door de vliegtuigmaker. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

De totale kostenpost voor de afwikkeling van de rampen zal voor Boeing vele malen hoger uitvallen. Het bedrijf staan de nodige rechtszaken van onder meer nabestaanden te wachten. Ook luchtvaartmaatschappijen willen compensatie voor geleden schade.

Nog langer stil

De 737 MAX-toestellen staan al maandenlang uit veiligheidsoverwegingen aan de grond worden gehouden. Boeing dacht, na een update van de software, deze maand te kunnen gaan testvliegen, maar nieuwe euvels steken daar een stokje voor.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vond onlangs een nieuw softwareprobleem bij het toestel. Ook dit mankement, dat aan het licht kwam bij een simulatievlucht, kan de neus van het toestel automatisch omlaag drukken. De Boeings staan hierdoor waarschijnlijk nog langer stil.

 1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”
 2. Dode bij rellen en plunderingen in Minneapolis na overlijden zwarte man
  Video

  Dode bij rellen en plunderin­gen in Minneapo­lis na overlijden zwarte man

  Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, liep in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. Eén relschopper is overleden. De burgemeester van de stad deed tijdens de ongeregeldheden een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”