Volledig scherm
Boeing 737 MAX-vlieguigen van Southwest Airlines staan geparkeerd op een terrein in Victorville, California © AFP

Boeings voorlopig nog aan de grond: softwareupdate 737 Max kost meer tijd

De Boeing 737 Max-vliegtuigen blijven voorlopig nog aan de grond. Boeing heeft meer tijd nodig om de softwareupdate uit te voeren bij de toestellen. 

Die beloofde de vliegtuigbouwer binnen enkele weken door te voeren nadat op 10 maart in Ethiopië het tweede Max-toestel binnen vijf maanden neerstortte. Een softwarefout die de neus van het vliegtuig omlaag stuurde lijkt daarvoor verantwoordelijk, net als bij de crash van het Lion Air-toestel in Indonesië op 29 oktober. 

Bij de laatste check van de update kwamen echter nog fouten aan het licht, meldde persbureau Bloomberg gisteren. Boeing stelt nu dat de update ergens 'komende weken’ doorgevoerd zal worden. 

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA laat weten streng op de update toe te zien. Boeing moet ook de luchtvaartautoriteiten in Europa, China en de rest van de wereld nog zien te overtuigen voor de Max-toestellen daar weer de lucht in mogen. 

De vertraging is niet alleen een tegenvaller voor Boeing zelf. Ook luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties wachten met smart tot de toestellen weer mogen vliegen. Reisorganisatie TUI liet vrijdag weten al rekening te houden met een kostenpost van 200 miljoen euro. Het aandeel TUI daalde na de winstwaarschuwing met 10 procent.

Kijk hier naar beelden van Boeings die aan de grond worden gehouden:

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.