Het kinderboek van schrijver Gerard van Gemert tussen het puin van het gecrashte vliegtuig.
Volledig scherm
Het kinderboek van schrijver Gerard van Gemert tussen het puin van het gecrashte vliegtuig. © Facebook

Boekje tussen puin brengt drama voor schrijver dichtbij

Hij had geen familie, vrienden of kennissen aan boord van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines maar tóch wijdt kinderboekenschrijver Gerard van Gemert (49) uit Alphen aan den Rijn deze week een column aan het drama in een regionaal weekblad. De reden? Een afbeelding van een van zijn boekjes tussen het puin van de MH17.

Quote

Van zwemmen, spelen of lezen is helaas nooit meer iets gekomen. Ik was al stil, maar door jou ben ik nog stiller

Gerard van Gemert, kinderboekenschrijver wiens boekjes tussen het puin liggen
Kinderboekenschrijver Gerard van Gemert.
Volledig scherm
Kinderboekenschrijver Gerard van Gemert. © Facebook

Op de afbeelding is onder anderen 'Tussen de Palen' te zien, een van de kinderboeken uit Van Gemerts serie over voetballertje Daan alias Kief de goaltjesdief. Het zwaar gehavende boekje, gefotografeerd tussen zwartgeblakerde resten van het vliegtuig en zijn bagage, kwam vrijdagavond voorbij in een reportage in het NOS-journaal over de vliegtuigcrash in het ooosten van de Oekraïne.

Klap
'Iemand uit mijn omgeving wees me er zaterdag op. Het zien van mijn boekje tussen het puin van de vliegtuigcrash bracht het drama meteen een stuk dichterbij. Ik kon het moeilijk geloven. 'Eerst maar eens goed kijken of het daadwerkelijk een van mijn boeken is,' dacht ik. Daarna kwam de klap. Dat klinkt misschien gek voor iemand die geen familie, vrienden of kennissen verloor bij het drama maar mijn gedachten gingen meteen naar het jongetje of meisje dat met deze boekjes in het vliegtuig zat,' verzucht de schrijver tegenover het AD.

Zijn gedachten over het onbekende en veel te vroeg gestorven lezertje vertrouwde de kinderboekenschrijver aan het papier toe in zijn column in het Witte Weekblad van deze week. 'Ik heb je nog nooit ontmoet, maar ik denk dat je 8 jaar oud bent of 7 of misschien ben je al 9. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik een jongen voor me, maar je kunt net zo goed een meisje zijn. Ik weet bijna zeker dat je voetballen leuk vindt en waarschijnlijk van lezen houdt. Wat ik honderd procent zeker weet, is dat je er niet meer bent,' zo begint Van Gemert.

Verschrikkingen
De kinderboekenschrijver vraagt zich af wat de inzittenden voor verschrikkingen hebben doorgemaakt nadat het toestel door de raket werd geraakt. Door het onbekende lezertje van zijn boeken ging hij er pas écht over nadenken, schrijft Van Gemert.

'Zat je te lezen of was je een spelletje aan het doen? Of misschien lag je te slapen. Wat ik hoop, is dat je niet te veel hebt gemerkt en dat je geen tijd hebt gehad te beseffen wat je overkwam. Dat het voorbij was voordat je iets van paniek of angst gevoeld hebt.'

Stil
Aan de stickers op de rug van de kinderboeken kon hij zien dat ze waren geleend bij een bibliotheek. 'Je hebt ze waarschijnlijk in de week voor je vakantie gehaald om lekker te kunnen lezen tussen het zwemmen en spelen door. Van zwemmen, spelen of lezen is helaas nooit meer iets gekomen. Ik was al stil, maar door jou ben ik nog stiller,' besluit de vader van twee volwassen kinderen zijn column.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”