Volledig scherm
Een van de foto's die zo veel ophef veroorzaakte © BESTIMAGE/SUNSHINE

Boerkini-gate: opzet of toeval?

Een boete voor een vrouw met een hoofddoek, op een zonnig Frans strand waar een boerkiniverbod geldt: dat is wereldwijd nieuws. Maar wat is er nou precies gebeurd? Een reconstructie.

Quote

We willen de publieke opinie alarmeren. Frankrijk is bezig islamofoob te worden

Woordvoerder Feiza Ben Mohammed

De vrouw ligt alleen op het strand. Aangekleed. Én ze draagt een hoofddoek. ,,Dat is bizar. Zo liggen, zonder badlaken, op een strand met steentjes'', zei de 'argwanende' socialistische politicus Julien Dray.

Er komen agenten aanlopen. Ze spreken haar aan. Klik, klik, klik: een fotograaf legt alles nauwgezet vast. De foto's gaan de hele wereld over. ,,Komt dat even goed uit voor die vrouw'', aldus de 'cynische' extreemrechtse politicus Florian Philippot.

In Frankrijk is hier en daar - en links én rechts - met scepsis gereageerd op de fotorel rond de moslima op het strand van Nice. De vrouw lag daar met bedekkende kleding, werd aangesproken door de politie en kreeg een boete. De reden: ze vertoonde 'uiterlijk religieuze kenmerken' op het strand, wat deze zomer niet mag. ,,Daarna is ze vertrokken'', aldus wethouder Chistian Estrosi.

Nadat de foto's waren gepubliceerd, was er alom ophef. Moslims in Frankrijk hebben het gevoel dat ze doelwit zijn van een heksenjacht. Op enkele tientallen stranden geldt deze zomer een boerkiniverbod. En nu worden er ook vrouwen beboet met een hoofddoek, die is toegestaan in Frankrijk.

Volledig scherm
© bestimage/sunshine
Quote

Ze liepen daar zoals gebruike­lijk en zagen de vrouw. Ze waren niet gealar­meerd door mensen op het strand of zo'

Woordvoerder stadsbestuur

Maar anderen zetten juist de moslima's in de beklaagdenbank. Politici als Dray en Philippot dachten dat de foto's een opzetje waren. De vrouw zou bewust zo gekleed op het strand zijn gaan liggen, om een politieactie uit te lokken en media-aandacht te krijgen.

,,Het was duidelijk een provocatie: we zijn er ingetrapt'', schreef Olivier Siou, een van de redactiechefs van de Franse publieke omroep.

De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat de kwestie al 'boerkini-gate' werd gedoopt op sociale media.

Waarheid
De waarheid lijkt simpeler. Een fotograaf die meestal voor roddelbladen werkt, was op het strand van Nice gaan zitten om te zien of vrouwen in boerkini's beboet zouden worden. ,,Hij zat op ongeveer 100 meter afstand met een telelens en zag de agenten. Daarna zag hij hoe ze met de vrouw spraken'', aldus een woordvoerder van fotopersbureau Best Image.

De agenten waren daar bij toeval. ,,Ze liepen daar zoals gebruikelijk en zagen de vrouw. Ze waren niet gealarmeerd door mensen op het strand of zo'', zegt een woordvoerder van het stadsbestuur. Omdat ze 'religieuze kenmerken' vertoonde, stapte de politie op haar af. ,,Ze is beboet. Ze moet 38 euro betalen'', zegt de gemeente.

De journalist nam de foto's en stuurde die op naar het agentschap. ,,De vrouw is niet betaald, ze heeft niet geposeerd. Er is niets in scène gezet'', aldus Best Image.

Op het moment dat de beelden de wereld overgingen, kwamen ook andere zaken boven. In Nice zouden 24 boetes in een week zijn uitgedeeld, in Cannes 6. Dat is inclusief de boetes voor vrouwen die geen boerkini, maar een hoofddoek droegen.

Sommige beelden van het politieoptreden zijn ook naar buiten gebracht door de moslimfederatie van Zuid-Frankrijk. ,,We willen de publieke opinie alarmeren. Frankrijk is bezig islamofoob te worden'', aldus woordvoerster Feiza Ben Mohamed. ,,Politici proberen ons zand in de ogen te strooien door te praten over een boerkiniverbod, maar in feite is de jacht geopend op alle religieuze kenmerken van moslims. Dat willen we laten zien.''