De voormalige president van Bolivia Evo Morales arriveert op de luchthaven van Buenos Aires in Argentinië. Links van hem de vroegere minister van Buitenlandse Zaken van Morales’ regering, Diego Pary Rodriguez.
Volledig scherm
De voormalige president van Bolivia Evo Morales arriveert op de luchthaven van Buenos Aires in Argentinië. Links van hem de vroegere minister van Buitenlandse Zaken van Morales’ regering, Diego Pary Rodriguez. © AFP

Bolivia wil arrestatie oud-president Morales

De Boliviaanse interim-regering vaardigt de komende dagen een arrestatiebevel uit tegen voormalig president Evo Morales vanwege opruiing. Dat zegt interim-president Jeanine Áñez. Morales verblijft op dit moment in Argentinië waar hij deze week een vluchtelingenstatus heeft gekregen.

Aan het bewind van Morales, die sinds 2006 de eerste inheemse president was van Bolivia, kwam een ruime maand geleden een einde. Hij verklaarde zichzelf tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarna grote onrust in het land ontstond vanwege mogelijke fraude door Morales. Verschillende organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten, constateerden onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Morales legde op 10 november, onder meer onder druk van het leger, zijn functie neer. Twee dagen later vluchtte hij naar Mexico. De rechtse voormalig vicevoorzitter van de senaat Jeanine Áñez riep zichzelf vervolgens uit tot interim-president van Bolivia.

,,Hij kan terugkomen als hij dat wil. Hij is vertrokken omdat hij dat zelf wilde’’, zei Áñez tegen journalisten. ,,Het arrestatiebevel zal in de komende dagen worden uitgevaardigd, we hebben al aangifte gedaan.’’

Morales erkent de huidige interim-regering niet en stelt dat er een staatsgreep is gepleegd. Na zijn verblijf in Mexico en een bezoek aan Cuba voor een medische ingreep, arriveerde hij donderdag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar kreeg Morales van de regering van de nieuwe Argentijnse president Alberto Fernández de vluchtelingenstatus. Daarna is hij doorgereisd naar de noordelijk gelegen stad Orán, dicht bij de grens met zijn vaderland Bolivia.

Eind november kondigde de Boliviaanse interim-regering ook al aan een zaak aan te spannen tegen Morales bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vanwege ‘misdaden tegen de mensheid’. 

Morales tijdens het ondertekenen van de documenten waarmee hij de vluchtelingenstatus in Argentinië aanvraagt.
Volledig scherm
Morales tijdens het ondertekenen van de documenten waarmee hij de vluchtelingenstatus in Argentinië aanvraagt. © EPA
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.