Volledig scherm
Bolsonaro eist dat Macron zijn beledigingen terugneemt voor hij over de acceptatie van de aangeboden G7-hulp gaat nadenken. © AFP

Bolsonaro eist excuses van Macron voordat hij G7-hulpaanbod accepteert

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro overweegt de G7-hulp om de verwoestende bosbranden in de Amazone te bestrijden toch te accepteren, maar stelt daaraan wel een aantal voorwaarden. ,,Ten eerste moet Macron de beledigingen tegen mij terugnemen”, zei het staatshoofd vandaag bij het verlaten van zijn woning.

,,Hij noemde me een leugenaar. En toen heeft hij volgens mijn informatie de soevereiniteit van het Amazonegebied in twijfel getrokken”, aldus Bolsonaro.

De G7-landen hadden op de top in het Franse Biarritz besloten om 20 miljoen euro uit te trekken voor noodhulp aan Brazilië om de bosbranden in de Amazone te helpen bestrijden. De Franse president Emmanuel Macron beschreef de Amazone als een ‘gemeenschappelijk goed’ vanwege het belang ervan voor wereldwijde klimaatbescherming.

Herbebossing in Europa

,,Om Frankrijk, dat de beste bedoelingen heeft, te spreken of iets aan te nemen, moet hij eerst deze opmerkingen terugnemen,” zei Bolsonaro. Eerder had zijn stafchef Onyx Lorenzoni gesuggereerd dat Brazilië de hulp niet zou accepteren. Het geld is misschien beter besteed aan de herbebossing in Europa, zei Lorenzoni voor nieuwssite G1.

Bolsonaro bevestigde dit niet. ,,Heb ik dat gezegd?”, vroeg hij de journalisten voor zijn woning. ,,Heb ik gesproken? Heeft Jair Bolsonaro gesproken?”

Volledige steun

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder vandaag ‘volledige steun’ toegezegd aan Bolsonaro. ,,Hij werkt heel hard aan het bestrijden van de branden in de Amazone en doet in alle opzichten geweldig werk voor de mensen in Brazilië - niet gemakkelijk. Hij en zijn land hebben de volledige en complete steun van de VS!”, schreef Trump in een bericht op Twitter.