Volledig scherm
De Braziliaanse president Bolsonaro tijdens een toespraak. Op zijn linkerhand heeft hij drie steekwoorden geschreven: God, familie en Brazilië. © REUTERS

Bolsonaro tegen Noren: Hou je geld en help Merkel bos aan te leggen in Duitsland

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft hard uitgehaald naar Duitsland en Noorwegen, nadat die landen bekendmaakten de financiële bijdragen aan Braziliaanse milieuprojecten te stoppen. ,,Is Noorwegen niet het land dat walvissen doodt op de Noordpool? En daar naar olie boort? Die hoeven ons niet het goede voorbeeld te geven’’, zei Bolsonaro in reactie op het stopzetten van de Noorse bijdrage aan het Amazonefonds.

,,Hou je geld maar en help Angela Merkel om Duitsland te herbebossen’’, zei Bolsonaro verder nog. Dat was ook een sneer richting Duitsland, dat vorige week bekendmaakte 40 miljoen euro financiering van milieuprojecten in Brazilië in te trekken. Dat besluit kwam voort uit ,,grote bezorgdheid over de toenemende ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied’’, aldus een verklaring van de Duitse ambassade in Brazilië.

Het Noorse ministerie van Milieu kondigde donderdag aan dat het land een deel van de toegezegde financiering van het Amazonefonds terugdraait. Het gaat om een bedrag van zo’n 30 miljoen euro. Volgens de Noren heeft Brazilië de overeenkomst met de geldschieters aan het fonds geschonden, omdat het land de strijd tegen ontbossing de rug zou toekeren. 

Volgens de Noorse minister van Milieu, Ola Elvestuen, verbrak Brazilië eenzijdig de overeenkomst met de schorsing van de de raad van bestuur en het technisch comité van het Amazonefonds. ,,Daarmee laat Brazilië zien, dat ze niet langer willen stoppen met ontbossing’’, zei Elvestuen.

Het Amazonefonds is in 2008 opgezet om donaties te ontvangen voor bebossings- en andere duurzaamheidsprojecten in het Amazonegebied. Noorwegen is veruit de grootste contribuant aan het fonds, met 830 miljoen euro, gevolgd door Duitsland met 55 miljoen en de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras met 6,2 miljoen. 

Volgens de website van het Amazonefonds is van het gedoneerde geld inmiddels zo’n 380 miljoen euro besteed aan honderd projecten. Al gemaakte donaties kunnen niet worden ingetrokken, toekomstige financiering wel.

‘Lieve Angela Merkel’

Duitsland blijft wel donateur van het fonds. Op het Duitse besluit om donaties aan Braziliaanse milieuprojecten in te trekken reageerde Bolsonaro eerder ook al in felle bewoordingen: ,,Lieve Angela Merkel zou beter bossen in Duitsland kunnen aanleggen, dat land heeft het harder nodig dan wij hier.’’

Tijdens de G20-topontmoeting in juni in Japan was Merkel zeer kritisch geweest op Bolsonaro’s milieupolitiek. Ze omschreef de situatie destijds als ,,dramatisch’’. Merkel en de Franse president Emmanuel Macro gebruiken ook het al dan niet ratificeren van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur als drukmiddel om Brazilië zijn milieubeloften te laten waarmaken.

Volledig scherm
Ontbossing in de Amazone. © EPA

Economische ontwikkeling

De extreemrechtse Bolsonaro is een groot voorstander van economische ontwikkeling van de Amazone. Hij wil de status van beschermde gebieden zodanig veranderen dat ze geschikt kunnen worden gemaakt voor economische activiteiten, land- en mijnbouw. Al sinds zijn aantreden als president in januari botst hij daarover regelmatig met mileu-organisaties die zich sterk maken voor behoud van het regenwoud.

Volgens cijfers van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) steeg de ontbossing in het Amazonegebied in juli naar alarmerende aantallen. Het INPE zei vorige week dat in juli ruwweg 2.254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bolsonaro noemde de cijfers van het instituut eerder deze maand een ,,leugen’’. ,,Die worden gemanipuleerd en hoger voorgesteld dan ze zijn, om de naam van Brazilië en de regering te besmeuren.’’ De directeur van het instituut moest daarop het veld ruimen. 

De Amazone is ’s werelds grootste tropisch regenwoud. Zestig procent ervan ligt in Brazilië. De Amazone wordt gezien als een cruciale factor bij het tegengaan van de opwarming van de aarde aangezien het reusachtige bosgebied het klimaat op aarde helpt te regelen.

 1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

  Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

  Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.