Volledig scherm
Ahmet Dahmani werd in december 2016 veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en negen maanden. © AFP

Boodschappenbriefje had aanslagen Parijs en Brussel in kiem kunnen smoren

In augustus 2015 werd in een Nederlands dorp een Audi gestolen. Die wagen dook later op in Molenbeek. Tijdens een huiszoeking die daarop volgde, werd een briefje gevonden dat de terreur van Islamitische Staat in de kiem had kunnen smoren, zo blijkt uit nieuwe documenten uit het onderzoeksdossier dat Het Laatste Nieuws in handen kreeg.

Over aanwijzingen die de Belgische veiligheidsdiensten voorafgaand aan het bloedvergieten in Brussel en Parijs hebben gemist, is al heel wat geschreven. Mogelijkerwijs waren de complotten ermee te verijdelen geweest. Zo wist de politie dat de Molenbeekse Salah Abdeslam, net als tientallen zo niet honderden andere Belgische moslims, aan het radicaliseren was. Ook wist men dat er 22 dagen vóór de aanslagen in Parijs nog een huiszoeking werd uitgevoerd bij als misdadiger bekendstaande Khalid El Bakraoui, omdat die laders voor kalasjnikovs zocht.

Over een aanwijzing, mogelijk de belangrijkste die gemist werd, is nog nooit bericht. Het spoor begint met de diefstal van een zilvergrijze Audi S4 uit 2003 in de nacht van 10 op 11 augustus 2015 op een parkeerplaats in het Noord-Brabantse  Rijswijk. 'Klerelijers. Hopen dat ze de daders pakken, schreef één van de vrienden van de eigenaar op Facebook, nadat die een opsporingsbericht had gepost. 'Kansloos volk', noemt iemand de dieven, er van uitgaand dat het om buitenlanders gaat. ,,Jullie vaderland zal trots op jullie zijn.''

Moeder van Satan

Volledig scherm
Het bonnetje van de zwembadreiniger. © rv

De auto wordt teruggevonden in de Brusselse gemeente Molenbeek, waarna de eigenaar hem terugkrijgt. Tijdens een huiszoeking naar aanleiding van de diefstal wordt een ogenschijnlijk betekenisloos briefje gevonden. 'Bayroshock zonder chloor', staat erop te lezen. Ook worden de adressen van twee winkels in Frankrijk genoemd waar het spul te koop is.

Het gaat om een middel tegen algen, dat zo'n 34 procent waterstofperoxide bevat en bedoeld is om zwembaden te reinigen. Het ingrediënt vormt de basis voor TATP, een springstof die 'de moeder van Satan' wordt genoemd en favoriet is onder terroristen. In 2001 stopte 'shoe bomber' Richard Reid het in zijn schoenzolen om een vlucht tussen Parijs en Miami op te blazen. Die aanslag mislukte.

Het briefje wordt gevonden bij de tot Belg genaturaliseerde Marokkaan Ahmed Dahmani. Die woont op dat moment in een veertien verdiepingen tellend appartementencomplex. Zonder zwembad welteverstaan. Dahmani is geen onbekende van de politie. Hij pleegde op zijn 12de zijn eerste diefstal en zijn naam duikt in meerdere dossiers op, waaronder dat van een grootschalige drugssmokkel tussen België, Frankrijk en Luxemburg. Ook zijn er duidelijk signalen van radicalisering. Meer nog dan bij zijn jeugdvriend Salah Abdeslam. 

Het slechtste verleden

Samen met diezelfde Abdeslam werd hij, een week voor de autodiefstal, gecontroleerd op een ferry van de Griekse havenstad Patras naar het Italiaanse Bari. Één vluchtelingenroute die door IS werd gebruikt om terroristen Europa binnen te smokken, zo is nu bekend. Tien dagen na de vondst van het briefje in zijn woning duikt Dahmani's naam op in rapport over radicalisering. De politie in Brussel heeft een kandidaat-Syriëstrijder opgepakt en bij diens arrestatie proberen zijn vrienden dat te verhinderen. Een van hen blijkt Dahmani te zijn. 

Op Facebook steekt Dahmani zijn denkbeelden niet onder stoelen of banken. In 2014 klaagt hij dat het woord extremisme is 'uitgevonden door vijanden van de islam'. Ook post hij een citaat, van de zevende eeuwse kalief Omar Ibn al-Khattab, dat door IS geregeld wordt gebruikt om criminelen te ronselen voor de jihad: ,,Soms creëren mensen met het slechtste verleden de mooiste toekomst." Hij deelt met regelmaat IS-video's en schrijft in januari 2015, drie dagen vóór een in Verviers verijdelde aanslag, dreigend: ,,Op een dag wordt alles betaald." Hij doet zijn uitlatingen onder een schuilnaam, maar had op basis van zijn contact met een Verviers-verdacht kunnen worden ontmaskerd.

Ook binnen Dahmani's familie is radicalisering niet ver te zoeken. Zijn oudere broer en opvoeder Mohamed duikt in 2009 al op in een terreurdossier. Hij blijkt toen in contact te hebben gestaan met de verdachten van een bomaanslag in de Egyptische hoofdstad Caïro. Zij bekenden toen al plannen te hebben om een bloedbad aan te richten in de Parijse Bataclan. Mohamed Dahmani werd daar nooit voor vervolgd, maar toen zijn broertje jaren later in de kijker kwam, waren al zeker drie van Mohameds vrienden vertrokken naar Syrië. Eentje zelfs in het gezelschap van de latere IS-commandant Abdelhamid Abaaoud. Zelf stond Mohamed in 2012 bekend als inspirator van Shariah4Belgium, aan wie Fouad Belkacem uitdrukkelijk de zegen vroeg om ook in Brussel te gaan ronselen.

Gps-gegevens

Volledig scherm
© Ethanhaberfield.com

Toen Ahmed Dahmani belangstelling toonde voor een bestandsdeel voor bommen hadden er heel wat alarmbellen af kunnen gaan. Ze bleven echter stil en zo gebeurde het dat er op 8 oktober 2015, een maand na de vondst van het briefje, een BMW uit Molenbeek naar het noorden van Frankrijk vertrok. Het voertuig wordt om 16.04 uur geflitst op de A2 ter hoogte van Neuville-sur-Escaut. De nummerplaat zou later leren dat de wagen was gehuurd door Salah Abdeslam en de gps-gegevens onthulden twee stops: om 17.02 uur in de rue Maurice Thorez in Saint-Sauveur en om 17.44 uur in de rue Ferdinand de Lesseps in Beauvais. Beide adressen op het briefje van Dahmani.

Hele voorraad opgekocht

Volledig scherm
© rv

Het gaat om vestigingen van Irrijardin, een winkelketen 'voor uw zwembad, irrigatie en spa'. In de eerste winkel was het algenmiddel Bayroshock niet meer voorhanden, maar een medewerker van de tweede zaak herinnert zich hoe zijn hele voorraad werd opgekocht. ,,Ik had drie bussen van 5 liter staan", vertelde hij later aan de politie. ,,Maar ze wilden meer. Toen ik zei dat een halve flacon wel volstaat voor één zwembad, beweerden ze dat ze het onderhoud deden van verschillende zwembaden in de regio rond Parijs. Ze vroegen of ik nog een vergelijkbaar product in mijn assortiment had. Dat was niet het geval, waarop de ene tegen de andere zei: ,,Dan nemen we mee wat er is. We moeten vertrekken.'' Het tweetal betaalde contant en leek niet gespannen, alleen wat gehaast."

Franse rechercheurs zijn er behoorlijk zeker van dat de aankoop van het duo heeft gediend om de bommengordels te maken die op 13 november 2015 voor het Parijse bloedbad werden gebruikt. Acht stuks, waarvan er twee niet zijn ontploft. Ze bevatten allemaal één tot twee kilo TATP en volgens bomexperts kon met de 15 liter Bayroshock 10 kilo springstof worden gemaakt. België zette in de zomer van 2016 een Europese richtlijn om in een wet die de verkoop van waterstofperoxide met een concentratie van meer dan 12% aan particulieren verbiedt. In Frankrijk werd diezelfde richtlijn vorig jaar in een afgezwakte versie doorgevoerd. In dit land geldt alleen een registratieplicht.

Ahmed Dahmani zit nu in Turkije opgesloten. Daar vloog hij daags na de Parijse terreur heen via Amsterdam. Zijn vlucht was enkele uren vóór het bloedbad geboekt, een teken dat hij wist wat er stond te gebeuren. Toen hij op 16 november 2015 nabij Antalya opgepakt werd, had hij nog Belgische papieren bij zich. Ook had hij al een vals Syrisch paspoort op naam van Mazen Mohamad Ali en zijn WhatsApp-chats onthulden dat hij naar Syrië wilde reizen. In december 2016 werd hij door een Turkse rechtbank veroordeeld tot tien jaar en negen maanden wegens lidmaatschap van een terroristische groep. Als die straf is uitgezeten, liggen er nog Belgische en Franse uitleveringsverzoeken klaar.