Boodschappenlijstjes ouderwets? Wim (30) spaart ze!

VideoWim Paeshuyse (30) uit het Belgische Turnhout wil niets weten van de nieuwste gadget van Albert Heijn, dat boodschappenlijstjes digitaliseert. De Belg spaart namelijk klassieke, volgekrabbelde papiertjes. Hij heeft er maar liefst 2500.

Quote

Elk lijstje heeft een eigen verhaal, en vertelt iets over de persoon die het schreef

Wim (30), verzamelaar
Volledig scherm
© Mathieu Goedefroy

Als het aan de supermarktketen ligt, gebruiken we in de toekomst koelkastmagneet Hiku om producten in te spreken of streepjescodes te scannen om zo een boodschappenlijstje te maken (zie kader). ,,Ik geloof niet dat we nooit meer boodschappenbriefjes zullen schrijven", protesteert Wim Paeshuyse, die zichzelf een rasechte 'boodschappenlijstjesverzamelaar' noemt. 

,,Ik hou ze al acht jaar bij", vertelt Wim trots over zijn collectie van 2.500 velletjes. ,,Op een dag vond ik er eentje voor mijn deur. Ik las het, en vond het wel iets hebben. Sindsdien ga ik af en toe actief op zoek naar papiertjes. Meestal vind ik ze in de winkel, of slingeren ze rond op straat. Elk lijstje heeft een eigen verhaal, en vertelt iets over de persoon die het schreef. Zo zie je op de meeste lijstjes bijvoorbeeld schrijffouten, persoonlijke nota's, of zelfs kleine tekeningen. Heel intiem allemaal. Dat komt natuurlijk omdat je zo'n lijstje enkel schrijft voor jezelf, of voor je partner. Het is niet de bedoeling dat iemand anders het te zien krijgt." 

Heel wat lijstjes verdwijnen voor eeuwig in Wims dozen, maar hij heeft ook enkele favorieten die hij af en toe opnieuw opzoekt. ,,Zo heb ik ooit een kartonnetje gevonden waarop iemand zijn lijstje in de vorm van een aantal rebussen had neergeschreven. Heel symbolisch, misschien was de auteur wel een taalkundige? Ook vond ik ooit een lijstje waarop water als H2O was aangegeven, van een beroepschemicus bijvoorbeeld? Zo kan je bij elk lijstje wel gaan fantaseren aan wie het ooit toebehoorde. Een leuke gedachte."

Streepjescodes en gesproken commando's

Het slimme apparaat van Albert Heijn, dat lijkt op een koelkastmagneet, werkt via de smartphone. Het leest streepjescodes, maar luistert ook naar gesproken commando's.

Albert Heijn test Hiku de komende twee maanden onder tweehonderd klanten. 70 procent van het winkelend publiek zou namelijk gebruikmaken van een boodschappenlijstje, maar ook dikwijls iets vergeten op het lijstje te zetten of het briefje vol notities mee te nemen naar de winkel.

In onder andere Amerika en Frankrijk wordt de Hiku al door supermarkten aangeboden, het is voor het eerst dat deze gadget in Nederland wordt getest.

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.