Volledig scherm
Migranten komen aan in Zarzis, Tunesië, toen het wel nog vluchtelingen toeliet. (Archieffoto) © afp

Bootvluchtelingen zitten al tien dagen vast op schip voor Tunesische kust

In internationale wateren voor de kust van Tunesië zitten 75 bootvluchtelingen al dagenlang vast op een schip. De autoriteiten in Tunesië weigeren om de opvarenden aan land te laten.

De Egyptische sleepboot Maridive 601, die de olieplatforms tussen Tunesië en Italië aandoet, heeft de vluchtelingen zo'n tien dagen geleden uit het water opgepikt en ligt momenteel voor anker ter hoogte van Zarzis, in het zuiden van Tunesië. Een hulpteam van de Rode Halve Maan uit Zarzis bracht zondag een bezoek aan het schip en leverde er meteen ook noodhulpmiddelen af. Sommige van de vluchtelingen aan boord zouden ziek zijn, aldus de organisatie.

Zes dagen geleden deed de kapitein van het schip een oproep aan de Tunesische autoriteiten. Hij vroeg om toestemming om zijn boot ‘met spoed te laten aanleggen’ in de haven van Zarzis. De regering van Tunesië weigert echter om groen licht te geven.

32 kinderen aan boord

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er aan boord 64 mensen uit Bangladesh, 9 Egyptenaren, een Marokkaan en een Soedanees. Onder de opvarenden zijn ook minstens 32 kinderen en niet-begeleide minderjarigen. Begin juni had de organisatie al gezegd dat de migranten ‘dringend nood hebben aan water, voedsel, kleding, dekens en vooral medische zorg’.

Volledig scherm
Geredde migranten in een opvangcentrum van Rode Halve maan in Zarzis in het oosten van Tunesië. De foto werd begin mei genomen. © AP