Volledig scherm
Een enorme villa in de wijk Bel Air wordt omringd door rook van de bosbranden die de stad Los Angeles teisteren. © ANP

Bosbranden bereiken peperdure villawijk Los Angeles

De felle branden die Californië al dagen teisteren, hebben Bel Air bereikt. In de exclusieve en peperdure woonwijk in het westen van Los Angeles wonen veel beroemdheden. Diverse grote panden zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen. 

Volledig scherm
Brandweermannen staan bij de ingang van de wijngaard Moraga Estate in de wijk Bel Air. © ANP

De vuurzee bedreigde onder meer het wijngoed Moraga Estate, eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. Medewerkers van de wijngaard brachten zichzelf snel in veiligheid. Murdoch zei in een verklaring dat sommige gebouwen mogelijk zijn beschadigd, maar dat hij denkt dat de wijnmakerij en het woonhuis nog overeind staan.

Amerikaanse media melden dat er inmiddels in Californië al ongeveer 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn uit voorzorg al honderden scholen gesloten. In sommige regio's is de verwachting dat ze op zijn vroegst maandag pas de deuren weer kunnen openen, in de hoop dat dan het ergste gevaar is geweken.

Quote

Dit zijn dagen die je hart breken

Eric Garcetti, burgemeester Los Angeles

Voor zover bekend zijn er vooralsnog geen slachtoffers gevallen. Drie brandweerlieden zijn gisteren met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. In totaal zijn er duizend bezig het vuur te bestrijden. De schade is hoe dan ook enorm. ,,Dit zijn dagen die je hart breken'', zei Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles. ,,Maar het zijn ook dagen die de veerkracht van deze stad tonen''.

De autoriteiten in de staat vrezen de uren die nog gaan komen. De droge woestijnwind in Californië zal volgens de meteorologen flink aanwakkeren met mogelijk windstoten van 130 kilometer per uur. ,,Harde wind in de nacht gaat zorgen voor extreem brandgevaar'', was de waarschuwing die werd afgegeven voor Los Angeles en wijde omgeving.

Model Christine Teigen laat via Twitter weten haar huis te hebben verlaten vanwege de bosbranden. ,,Ik had nooit gedacht dat het hypothetische spelletje 'wat zou je meenemen als er brand is?' werkelijkheid zou worden." De vrouw van zanger John Legend zegt haar dochtertje Luna, koekjes en een televisie-award te hebben meegenomen. In een andere tweet voegt ze toe dat ze veilig zijn, dat ze denkt aan alle andere getroffenen en ze uit haar respect voor de brandweerbrigade.

Volledig scherm
Een blushelikopter vliegt boven de villawijk Bel Air om de bosbranden te bestrijden. © ANP