Volledig scherm
Brandweerlieden aan het werk bij Rome. © AP

Bosbranden bij toeristengebieden Italië, Montenegro en Kroatië

Toeristen in Italië worden deze dagen afgeschrikt door felle bosbranden. Onder meer in de buurt van de Vesuvius komt de brandweer handen tekort. Ook in Montenegro en Kroatië woeden hevige natuurbranden.

Volledig scherm
Rook boven een dennenbos in Ostia bij Rome. © EPA

In vier weken tijd is in Italië evenveel bosoppervlakte verbrand als in heel 2016. Sinds midden juni is meer dan 26.000 hectare in vlammen opgegaan. Milieuactivisten verwijten de regering in bepaalde regio's niet krachtdadig genoeg op te treden. In Toscane zorgen bosbranden voor rookwolken boven bij toeristen geliefde stranden zoals in Copalbio en Grosseto.

Burgemeester Virginia Raggi van Rome sprak maandag van een 'ramp voor het milieu'. Zij bezocht het dennenbos Castelfusano tussen Rome en de kust. In totaal moest de brandweer in Italië meer dan duizend keer uitrukken om de vlammen te bestrijden. Volgens het agentschap Ansa werd nabij Rome een man opgepakt die verdacht wordt van brandstichting. Het meeste werk hadden de brandbestrijders maandag in de regio's Campania en Latium. De afgelopen dagen had Campania al problemen in de buurt van de Vesuvius, maandag brak ook brand uit op de Napolitaanse heuvel Posillipo.

Blusvliegtuigen

Volledig scherm
Een blusvliegtuig haalt voor de Italiaanse kust bluswater uit de zee. © EPA

Ook andere Mediterrane landen kampen met bosbranden. Montenegro heeft maandag internationale hulp gevraagd voor de bestrijding van de natuurbranden die vooral aan de Adriatische kust woeden. Volgens de autoriteiten zijn zeker honderd toeristen in veiligheid gebracht. Vooral de vuurhaarden op het schiereiland Lustica in het zuiden baren zorgen.

Blussen wordt bemoeilijk door de harde wind en turbulentie, waardoor blusvliegtuigen aanvankelijk niet konden opstijgen. Ook noordelijker, in Kroatië, zijn de branden in sommige toeristenoorden aan zee nog niet onder controle. De streek rond Split is het zwaarst getroffen. De brandweer kon maandag niet verhinderen dat een aantal huizen en gebouwen in de as werd gelegd.

Volledig scherm
© AP
  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.