Boskalis naar lekkend schip bij Marokko

Een schip van het Nederlandse bedrijf Boskalis is onderweg naar Marokko, waar maandagavond een tanker met 5000 ton olie aan boord voor de kust kapseisde. De olie die uit het schip lekt is een bedreiging voor zowel de Marokkaanse kust als de stranden van de Canarische eilanden.

Het schip de Silver liep maandagavond vast voor de kust van Tan Tan, op zo'n 200 kilometer van het Spaanse eiland Lanzarote. Harde wind en hoge golven zouden de oorzaak zijn. Pogingen om het vaartuig vlot te trekken mislukten, waarop de Marokkaanse autoriteiten hulp inriepen van Nederland en Spanje.

Volgens een woordvoerder van Boskalis is het in eerste instantie zaak om het lek te dichten. Daarna wordt gekeken hoe de olie uit het schip gehaald kan worden. Uitspraken over de grootte van het lek en de hoeveelheid olie die inmiddels de zee in is gestroomd, kunnen pas worden gedaan als de bergers ter plaatse zijn. Ook wordt dan duidelijk in welke staat de tanker, gebouwd in 2002, verkeert en in hoeverre dat het risico van een ramp beïnvloedt.

De autoriteiten van Lanzarote hebben Marokko gevraagd hen te informeren over de hoeveelheid gelekte olie en de mogelijke gevolgen daarvan. Ook willen zij van Marokko een bevestiging dat de situatie onder controle is.

  1. Bernie Sanders stapt uit race en steunt Joe Biden: ‘We moeten de gevaarlijkste president ooit verslaan’

    Bernie Sanders stapt uit race en steunt Joe Biden: ‘We moeten de gevaarlijk­ste president ooit verslaan’

    De linkse senator Bernie Sanders (79) is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij maakte dat vanmiddag bekend in een verklaring. ,,Ik zie geen pad richting de nominatie en daarom schort ik mijn campagne op. Ik feliciteer Joe Biden en wens hem veel succes. We moeten de gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis verslaan.“