Volledig scherm
Foto's van het bericht in de boot. De kogelgaten maken bepaalde zinnen minder goed leesbaar. © EPA

Bostonbomber pende motief aanslag op zijkant boot

Het is bijna twee jaar geleden dat Tsjetsjeense broers Tamerlan en Dzjochar een bomaanslag pleegden tijdens de marathon van Boston. Vorige week begon het proces tegen Dzjochar, die in tegenstelling tot zijn broer de klopjacht van de politie overleefde. Mede dankzij een vrijgegeven brief en een videoreconstructie wordt het motief van de broers steeds duidelijker.

In de rechtszaak tegen de 21-jarige Dzjochar is een complete videoreconstructie van de bomaanslagen getoond. De video is samengesteld uit deels nooit eerder getoonde beelden van bewakingscamera's en kan als schokkend worden ervaren.

Volledig scherm
Dzhokhar Tsarnaev © AP
Volledig scherm
Dzjochar Tsarnajev met zijn advocaat in de rechtbank © EPA
Quote

De Amerikaan­se overheid vermoordt onschuldi­ge burgers, maar dat weten de meesten van jullie al.

Dzjochar Tsarnajev


Naast de video hebben de autoriteiten in Boston de tekst vrijgegeven van een brief die Dzjochar op de zijkant van de boot schreef, waar hij zich op dat moment schuilhield tijdens zijn vlucht voor de politie.

Motief
Tsarnajev schrijft in de brief onder anderen dat zijn geloof de reden is geweest voor het plegen van de aanslagen. 

Hij is ervan overtuigd dat zijn broer in de hemel komt, ondanks dat de daden die hij heeft gepleegd in de Koran verboden zijn. Daarnaast schrijft hij dat hij het niet aankan dat de Amerikaanse regering onschuldige burgers vermoordt, en dat dit soort kwaad bestraft moet worden.

Tsarnajev er is zeker van dat zijn overtuiging ooit zal zegevieren. ,,De overwinning is ons beloofd, en we zullen het ook zeker krijgen.''

Watertown
De rechtszaak waarin de video en de inhoud van de brief zijn vertoond, volgt een half jaar na de aanslagen in Boston. De twee voortvluchtige broers werden drie dagen na de bomaanslag, in de nacht van 18 op 19 april 2013, door de politie aangetroffen in Watertown (een voorstad van Boston).

De oudere broer, de 26-jarige Tamerlan, opende het vuur op agenten toen hij merkte dat hij was ontdekt. Na het vuurgevecht, waarbij door de broers met explosieven werd gegooid, werd hij gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar is hij overleden aan zijn verwondingen.

Verstopt in boot
De jongere broer Dzjochar wist te ontkomen. Na een klopjacht van bijna 23 uur vond de politie hem in een boot in de achtertuin van een huis in Watertown. Dzjochar heeft zich zeker een paar uur schuilgehouden in de boot. Tijdens zijn verblijf heeft hij aan de binnenkant van de boot een bericht geschreven. Die inhoud van dat bericht is nu vrijgegeven.

Volledig scherm
Een deel van de brief met de kogelgaten op de zijkant van de boot. © EPA

De uitgeschreven brief

I'm jealous of my brother who ha [hole] ceived the reward of jannutul Firdaus (inshallah) before me. I do not mourn because his soul is very much alive.

God has a plan for each person. Mine was to hide in his boat and shed some light on our action. I ask Allah to make me a shahied (iA) to allow me to return to him and be among all the righteous people in the highs levels of heaven.

He who Allah guides no one can misguide. A [hole] bar!

I bear witness that there is no God but Allah and that Muhammad is his messenger [hole] r actions came with [hole] a [hole] sage and that is [hole] ha Illalah.

The U.S. Government is killing our innocent civilians but most of you already know that. As a M [hole] I can't stand to see such evil go unpunished, we Muslims are one body, you hurt one you hurt us all, well at least that's how Muhammad (pbuh) wanted it to be [hole] ever.

The ummah is beginning to rise/awa [hole] has awoken the mujahideen, know you are fighting men who look into the barrel of your gun and see heaven, now how can you compete with that. We are promised victory and we will surely get it.

Now I don't like killing innocent people it is forbidden in Islam but due to said [hole] it is allowed. All credit goes [hole].

Doodstraf
Tsarnajev wordt van dertig misdrijven beschuldigd, waaronder wapenbezit en het inzetten van een massavernietigingswapen.

Zijn advocaten pleitten hem op alle aanklachten onschuldig, omdat zijn broer Tamerlan de drijvende kracht achter de aanslagen zou zijn. Als Tsarnajev wordt veroordeeld, kan hij de doodstraf krijgen.

'Heilige oorlog'
Een van de beschuldigingen tegen Tsarnajev is dat hij 'een soldaat in een heilige oorlog' zou zijn.

De aanklager zei verder in de lopende rechtszaak dat het doel van de bom was om vlees te versnipperen, botten te breken, mensen in brand te steken en een pijnlijke dood te bezorgen.