Desi Bouterse
Volledig scherm
Desi Bouterse © ANP

Bouterse blijft vasthouden aan zijn onschuld

Desi Bouterse ontkent dat hij op 8 december 1982 vijftien politieke tegenstanders heeft vermoord. Hij heeft dit gezegd in een 'getuigenisgesprek' dat hij had met columnist Dew Baboeram. Hira schreef er maandag over in zijn wekelijkse column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse, president van Suriname, geldt voor velen als de hoofdverdachte van de moorden in 1982. Hij was destijds legerleider en daarmee de hoogste man van Suriname dat toen door militairen geleid werd. Bouterse ontkende enkele jaren geleden ook al eens dat hij de tegenstanders van zijn regime heeft vermoord. De politieke verantwoordelijkheid lag wel bij hem, zei hij toen.

Coup
Bouterse verklaarde dat de militaire coup die hij in 1980 met vijftien andere militairen pleegde geen gevolg was van een uit de hand gelopen vakbondsconflict, zoals tot nu toe vaak wordt gezegd, schrijft Baboeram (onder zijn schuilnaam Sandew Hira). Bouterse en Baboeram, wiens broer een van de vijftien slachtoffers was, spraken de afgelopen dagen over de gewelddadige gebeurtenissen.

Baboeram schrijft: ,,Het was een hard gesprek waarin hij volhield dat hij niemand heeft vermoord en waarin ik zijn verhaal onderwierp aan een kritische analyse. We werden het niet eens met elkaar. Ik had mijn twijfels. Zijn versie is dat hij niemand heeft vermoord."

Waarheidsvinding
De reden dat Bouterse meewerkt aan het initiatief van Baboeram is dat het niet politiek gekleurd is, maar gericht op waarheidsvinding, schrijft Baboeram. Op 8 december biedt de columnist een verslag van het gesprek aan aan de voorzitter van het parlement. De staatsomroep zal vanaf die dag het gesprek in een aantal afleveringen uitzenden.