Volledig scherm
© ANP

Bouterse blijkt telg van Zeeuwse boerenzoon

Desi Bouterse, de president van Suriname, blijkt het achterachterkleinkind te zijn van de Zeeuwse boerenzoon Kole Jan Bouterse.

De in Kamperland geboren Bouterse trok in 1841 als soldaat met het koloniale leger naar Suriname en bleef daar wonen en werken tot zijn dood in 1869. De Zeeuwse wortels van de Surinaamse president zijn blootgelegd door historicus Pepijn Reeser, van wiens hand volgende maand een biografie van Bouterse verschijnt. In Desi Bouterse, een Surinaamse tragedie combineert Reeser een zoektocht naar de drijfveren van Bouterse met een onderzoek naar de geschiedenis van diens voorouders.

Dat levert verrassende resultaten op. Zo werd Kole Jan Bouterse na zijn ontslag uit militaire dienst opzichter op plantages, van waaruit hij zich opwerkte tot directeur van Vredenburg, een suikerplantage met meer dan honderd slaven. Hij werd verliefd op een slavin, Frederika, die hem twee kinderen schonk. De oudste dochter van Kole Jan en Frederika, de in 1851 geboren Georgtina, kreeg kennis aan de Fransman Henri Lioret. Zij kregen samen vier kinderen die de achternaam van hun moeder behielden.

Het inheemse bloed waar president Bouterse prat op gaat, diende zich aan met de verbintenis tussen de naar zijn Franse vader vernoemde Henri Bouterse en Johanna Emelina, een tot de Rooms-Katholieke Kerk bekeerd lid van de stam der Arowakken. Het vierde en jongste kind van Henri en Johanna, Desiré Juliaan, is de vader van de huidige president.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement