De Surinaamse president Desi Bouterse
Volledig scherm
De Surinaamse president Desi Bouterse © ANP

Bouterse wil getuigen over decembermoorden

Desi Bouterse is bereid om in een vraaggesprek een getuigenis af te leggen over de gebeurtenissen die in de jaren tachtig hebben geleid tot de moord van vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

Hij wil daarmee meewerken aan waarheidsvinding over die gebeurtenissen. Dat heeft hij in een brief aan columnist Sandew Hira geschreven. De brief is maandag op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gepubliceerd.

Helingprocessen
Bouterse zegt in de brief dat hij er als president van Suriname wil zijn voor anderen die pijn of verdriet hebben. ,,Ik wil er zijn om deze problemen en emoties te helpen oplossen en/of te verlichten. Ook ik heb in mijn leven fouten gemaakt, meerdere zelfs, met steeds andere helingsprocessen'', aldus een passage uit de brief.

Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, is een jongere broer van een van de mannen die op 8 december 1982 zijn vermoord in Fort Zeelandia. Een rechtszaak over de moordpartij ligt sinds 2012 stil nadat het Surinaamse parlement een amnestiewet had aangenomen die de verdachten van rechtsvervolging ontslaat.

Waarheidsvinding
Volgens Hira zorgen de moorden van 1982 nog steeds voor een grote verdeeldheid binnen Suriname, zeker nu Bouterse net voor een tweede keer tot president is gekozen. Deze 'waarheidsvinding' waar Bouterse aan meewerkt, kan helpen de verdeeldheid te verminderen, aldus Hira in zijn uitnodigingsbrief.

Critici zijn tegen deze het initiatief omdat het buiten de rechter omgaat. Zij willen dat het geschorste 8 decemberproces wordt hervat.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 3. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”