Volledig scherm
Prinses Ubolratana staat ‘boven de politiek’ oordeelde de Thaise kiescommissie. © AFP

‘Boven de politiek’: Thaise prinses Ubolratana kan geen premier worden

Prinses Ubolratana kan geen premier van Thailand worden. De kiescommissie haalde vandaag definitief een streep door haar politieke ambities. Leden van de koninklijke familie staan volgens dat orgaan ‘boven de politiek’ en mogen daarom geen politieke functies bekleden.

Volledig scherm
De registratie van Ubolratana bij het kiesregister. © AFP

De kiescommissie publiceerde ook de officiële lijst met premierskandidaten voor de komende verkiezing. Daarop ontbrak de naam van de 67-jarige prinses. De oudere zus van koning Rama X had vorige week verrassend bekendgemaakt dat ze het premierschap ambieert. 

Ze was de kandidaat van de partij Thai Raksa Chart, die bestaat uit aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra. Het leger schoof hem in 2006 opzij. De koning had eerder al duidelijk gemaakt niet blij te zijn met de politieke ambities van zijn zus. Hij noemde de plannen van Ubolratana ‘ongepast’.

,,Betrokkenheid van een hooggeplaatst lid van de koninklijke familie bij politiek, op wat voor manier dan ook, is een daad die in strijd is met de tradities, gewoonten en cultuur van het land en is daarom uiterst ongepast’’, zei de koning in een verklaring.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.