Volledig scherm
Boze Pakistanen tijdens de protestmars in Lahore © AP

Boze Pakistanen massaal de straat op om cartoonwedstrijd Geert Wilders

Boze inwoners van Pakistan zijn vandaag massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed van PVV-leider Geert Wilders. De islamitische partij TLP wil dat de wedstrijd wordt afgeblazen of dat de Pakistaanse regering de diplomatieke en commerciële banden met Nederland verbreekt.

Volledig scherm
© AP

De betogers lopen in een mars van Lahore naar hoofdstad Islamabad. De TLP, die achter de demonstraties zit, neemt de cartoonwedstrijd van Wilders hoog op en beschouwt deze als godslastering. Het afbeelden van de profeet is verboden binnen het islamitische geloof, ongeacht of de beeltenis positief of negatief is. De partij eist niet alleen dat Pakistan de relaties met Nederland verbreekt, maar ook dat andere islamitische landen hetzelfde doen. 

De senaat in Pakistan nam maandag unaniem een resolutie aan tegen de cartoonwedstrijd van Wilders. De senatoren willen dat de Nederlandse gezant opnieuw op het matje wordt geroepen en dat Pakistan de VN-Veiligheidsraad inschakelt. Pakistan spreekt van een 'verschrikkelijk en schandelijk plan'.

Premier Khan verwacht daar overigens niet veel van. ,,Ons protest zal weinig effect hebben, omdat weinig Europeanen begrijpen dat godslastering moslims kwetst. Europeanen begrijpen de liefde van moslims voor Mohammed niet.'' 

Doodsbedreiging

De politie heeft gisterochtend in Den Haag een 26-jarige man opgepakt die in een video op Facebook en YouTube had aangekondigd een aanslag te willen plegen op de organisator van de cartoonwedstrijd of het gebouw van de Tweede Kamer. Hij spreekt in het filmpje de nationale taal van Pakistan, Urdu. 

De man reisde door meerdere Europese landen voordat hij in Nederland arriveerde. Onbekend is in welk stadium van een eventuele aanslag hij was. 

Wilders laat weten blij te zijn dat de man direct is opgepakt. ,,Het is de waanzin ten top dat dit gebeurt naar aanleiding van een tekenwedstrijd en dat het doodsbedreigingen regent, bijna honderd per dag nu. Vreselijk.''

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemde het filmpje van de man vanmorgen 'weerzinwekkend'.  ,,Dit neem ik zeer hoog op.'' De bewindsman wil niet zeggen hoe serieus het dreigement was, benadrukt wel dat 'de persoonlijke veiligheid' van Wilders in het geding is, en daarmee ook 'onze vrije democratie'.

De PVV-leider wil de cartoonwedstrijd later dit jaar houden, hoewel een precieze datum nog ontbreekt. De tentoonstelling is in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. ,,Vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur, zeker voor islamcritici. Dat mogen we nooit accepteren'', aldus de PVV-voorman bij de lancering van het plan. 

Volledig scherm
Screenshot van de video waarin een 26-jarige man dreigt met een aanslag op Geert Wilders. © Youtube

Vrijheid van meningsuiting

Quote

Feit is dat ik het niet zou doen, zo'n wedstrijd. Maar hij mag het doen

Premier Rutte

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag dat de PVV-leider het recht heeft een dergelijke wedstrijd te organiseren. De wedstrijd valt volgens hem onder vrijheid van meningsuiting.

Enthousiast is de premier niet over de plannen. ,,Behalve de begrenzing in de wet is er ook je eigen beschaving, persoonlijke opvattingen. Niet alles wat gezegd mág worden, hoeft gezegd te worden'', zei Rutte. ,,Feit is dat ik het niet zou doen, zo'n wedstrijd. Maar hij mag het doen.'' 

Rutte benadrukt dat gelovigen in een westerse samenleving baat hebben bij een dikke huid. ,,Ik ben zelf christelijk, mijn symbolen worden dagelijks belachelijk gemaakt. Ik moet tegen een stootje kunnen, moslims moeten tegen een stootje kunnen. Dat hoort bij een westerse samenleving met de vrijheid van meningsuiting.''

Deze  dinsdag in Den Haag opgepakte man man dreigde met  een aanslag op Wilders om de cartoonwedstrijd:

Volledig scherm
Betogers verbranden foto's van Geert Wilders tijdens een eerder protest in Pakistan op 17 augustus © EPA