74 arrestaties in Brussel: ‘Dit zijn geen gele hesjes’

VIDEODe rust in de Belgische hoofdstad Brussel is vanavond grotendeels teruggekeerd, nadat eerder vandaag een manifestatie van actievoerders in gele hesjes uitdraaide op geweld. De relschoppers richtten een spoor van vernieling aan. De politie verrichtte zeker 74 arrestaties.

De spontane actie begon rond 11 uur vanochtend met circa tweehonderd deelnemers, maar groeide uit tot een groep van zo’n vijfhonderd. Verkeersborden, hekken en alles wat los stond of kon worden losgerukt moest het ontgelden. Ook gingen twee politiebusjes in vlammen op.

De politie moest de betogers met traangas en een waterkanon uiteendrijven. 74 van hen werden door de politie opgepakt, maar dat aantal kan volgens de politie nog stijgen. Het parket van Brussel gaat zeker drie van hen strafrechtelijk vervolgen. 

Volledig scherm
Twee politiebusjes werden in brand gestoken en gingen in vlammen op. © BELGA

Wapen op zak

Volledig scherm
De Brusselse oproerpolitie trad hard op tegen de vandalen en plunderaars. © BELGA

Een van de aangehouden personen wordt ervan verdacht een wapen bij zich te hebben gehad. Een tweede wordt aangeklaagd voor het aanrichten van vernielingen. De identiteit van de betogers die de politiebusjes in brand hebben gestoken, is nog niet bekend. Ook hen wacht vervolging. 

De dragers van de gele hesjes zijn het niet eens met de stijgende kosten voor levensonderhoud. Met name de hoge accijnzen op brandstof is hen een doorn in het oog. Ze voeren al enkele weken actie tegen de manier waarop de Belgische staat hen ‘geld ontneemt’.  

‘Geen gele hesjes’

Volledig scherm
Veel betogers konden zich niet vinden in de gewelddadigheden en veroordelen het. © BELGA

In reactie op de gewelddadigheden heeft een aantal aanhangers van de beweging laten weten afstand te nemen van de rellen. ,,Dit is niet de beweging van de gele hesjes. Wij willen niet deelnemen aan dergelijke gewelddadigheden”, zeggen zij tegen persbureau Belga.

,,Wij weten niet waar deze mensen vandaan komen. Het is zoals bij een voetbalwedstrijd, dan weet je ook niet waar die hooligans plots vandaan komen’', aldus een van hen. ,,80 tot 90 procent van de betogers zijn pacifistisch. Dit brengt onze beweging in diskrediet.’’

Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken noemt het geweld ‘een schande’. Volgens premier Charles Michel moeten de vandalen en plunderaars bestraft worden, zo twitterde hij. Hij noemt het geweld ‘ontoelaatbaar’ en dat kan niet straffeloos blijven. 

Volledig scherm
Alles wat los zat of kon worden opgepakt moest het ontgelden. © BELGA
Volledig scherm
De politie zette traangas en een waterkanon in tegen de rellende betogers. © BELGA
Volledig scherm
De relschoppers richtten een spoor van vernieling aan in de stad. © BELGA
  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.