De Poolse premier Mateusz Morawiecki
Volledig scherm
De Poolse premier Mateusz Morawiecki © EPA


Polen en Hongarije verliezen beroep: zware geldstraffen voor schenden rechtsstaat toegestaan

Zware geldstraffen voor landen die rechtsstaat en democratie aan hun laars lappen, zijn niet strijdig met het Europese recht. Die voorlopige uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg kan Polen en Hongarije tientallen miljarden kosten.

73 reacties

 • Hans de Bruin

  2 maanden geleden
  @A. ten Napel, Jawel maar er zijn een aantal grondbeginselen waar aan een lidstaat moet voldoen. Na het voldoen aan de grondbeginselen en vervolgens lid te zijn geworden mogen die beginselen niet veranderd worden maar moeten die blijvend gerespecteerd worden. Simpel gesteld; Als je om deel uit te maken van een mannen team man moet zijn en je je na je inschrijving laat transformeren tot vrouw kan je ook geen lid blijven van dat team. Of je voldoet aan de eisen of je stapt uit het team. H de Bruin
 • Frank Janssens

  2 maanden geleden
  Sommigen hebben het maar steeds over het "rijke" Westen , wel dat Westen is al lang de Amerikaanse weg opgeslagen en laat de geldpersen dag en nacht werken, papieren geld dat steeds minder waard wordt. Na 30 jaar haast zonder inflatie begint nu de inhaalslag, zet je schrap , zwaar weer op komst.
 • Hans Laats

  2 maanden geleden
  Hans Laats. @Weareall Kost, niet alleen de traditionele partijen maar ook de Europarlementariërs gaan voor hun eigen gewin en niet voor het volk. Het was toch eerst zo, dat alleen het vrachtvervoer ( verkeer) zonder te lang wachten bij de grenzen door kunnen rijden. Maar vindt jij dat de economische samenwerking tussen de lidstaten goed functioneert met al die verschillende meningen en puntje bij paaltje niks van terecht komt. Vergaderen, vergaderen.
 • A. Ten Napel

  2 maanden geleden
  Is in de Europese unie een land niet zelfstandig ?
 • Weareall Kosh

  2 maanden geleden
  @Hans Laats. BeNeLux (1944 kennis en economische samenwerking) -> EG (1985 Schengen 12 landen) ->EU (1986 Afspraken over overdracht van bevoegdheden van lidstaten aan EU instellingen) -> (Br)exit. Bedrijven als shell en unilever waren al lang in Britse handen (aandeelhouders) dus als ze hier geen winst meer kunnen halen op div. belasting dan pakken ze hun biezen omdat ze het daar niet hoeven te betalen. Verder blijven ze wel hier om hun spul te verkopen natuurlijk. Dat heet winstmaximalisatie.