Volledig scherm
© Shutterstock

Brabantse wijnboer in Frankrijk gestraft voor sjoemelen met wijn

Eén van de beroemdste wijnkastelen ter wereld – eigendom van een Nederlander – is veroordeeld wegens fraude. Aan de wijn werden illegaal suikers toegevoegd om het alcoholpercentage op te voeren. Het gaat om Château Giscours, dat vlakbij Bordeaux ligt, en begin jaren 90 werd gekocht door de Nederlandse ondernemer en multimiljonair Eric Albada Jelgersma uit Breda. 

Het wijnkasteel kreeg een boete van 200.000 euro opgelegd. De huidige directeur, Alexander van Beek, kreeg drie maanden voorwaardelijk.

In 2016 namen de Franse autoriteiten 397 hectoliter wijn (wat zo’n 53.000 flessen zijn) op het kasteel in beslag ter waarde van 2,2 miljoen euro. Dit gebeurde nadat in de wijnkelders fraude was geconstateerd. In twee vaten bleek de wijn te zijn ‘aangezoet’, in wijntermen: gechaptaliseerd. Dat is alleen toegestaan onder zeer strenge voorwaarden. Château Giscours had er geen toestemming voor.

,,Het château beroept zich erop excellente wijnen te maken’’, zei het Openbaar Ministerie tijdens het proces. ,,Dat is mooi. Maar dan moet je je wel aan de regels houden. Want consumenten betalen een prijs omdat ze ook kwaliteit verwachten.’’

Goedkopere wijn

Op het wijnkasteel wordt niet betwist dat de betreffende oogst was aangezoet. Maar het personeel zou in de veronderstelling hebben geleefd dat de toestemming er aan zat te komen. De advocaat van Giscours heeft aangekondigd beroep aan te zullen tekenen.

Château Giscours raakte al eerder in opspraak. Kort na de overname in de jaren 90 zou het personeel de wijn hebben aangelengd met een goedkopere wijn. Dat zou buiten medeweten van Albada Jelgersma zijn gebeurd, die het kasteel toen net had gekocht. De veroordeling destijds zorgde al voor enorme imagoschade voor het wijnhuis. Albada Jelgersma zei toen dat het aanlengen ‘een traditie’ van de vorige eigenaren was. De ondernemer zelf raakte in 2005 verlamd na een ongeluk op zijn jacht.

Vandaag is bekend geworden dat Albada Jelgersma gisteren, op 21 juni, op 79-jarige leeftijd is overleden.

  1. Jongen verbrijzelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Jongen verbrij­zelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Het gezaghebbende Amerikaanse medische tijdschrift New Engeland Journal of Medicine heeft schokkende foto's gepubliceerd van de ernstige verwondingen die een 17-jarige jongen opliep nadat een e-sigaret in zijn mond was ontploft. Traumachirurg Katie Russell van de universiteit in Salt Lake City (Utah) meldt bij de beelden dat het slachtoffer na het incident verdampt tandvlees had, brandwonden in en rond zijn mond, een deels verbrijzelde onderkaak en meerdere tanden moet missen.