Brand Antwerpse haven onder controle, rampenplan ingetrokken

Update/VideoDe grote brand in de haven van Antwerpen is onder controle. De 'rampenfase' die de gemeente afkondigde, is opgeheven. Er kan nog wel enige tijd stankoverlast zijn, maar die vormt geen gevaar meer voor de gezondheid. 

De brand brak zaterdag uit in een opslagloods met nikkelsulfide in het Leopolddok. Dat is een giftige en kankerverwekkende stof die wordt gebruikt in de mijnbouw. De rook alleen al kan irritatie aan de ogen of hoest veroorzaken.  Het vuur, dat gepaard ging met grote rookontwikkeling, was moeilijk te bestrijden. Zondagmorgen trad het rampenplan in werking en werd onder meer uit voorzorg het gebied in een straal van 1,8 kilometer rond de plaats van het ongeluk ontruimd, inclusief de schepen die er lagen.

Berg lucifers

De brandweer kreeg de brand moeilijk onder controle vanwege de grote oppervlakte van de loods en omdat er meerdere brandhaarden waren. ,,Het is ongelofelijk warm in de loods en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij”, verklaarde een woordvoerster van de brandweer tegenover Vlaamse media. 

De veiligheidsregio in Midden- en West-Brabant waarschuwde op Twitter voor mogelijke geuroverlast in de gemeente Woensdrecht en omgeving. Volgens een woordvoerder zijn er geen klachten gemeld. 

Volledig scherm
De loods met nikkelsufide. © HLN/Marc de Roeck