Volledig scherm
De brand in de Notre-Dame © AP

Brand in Notre-Dame lijkt een ongeluk

De brand in de Notre-Dame in Parijs lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk. Dat volgt uit de eerste bevindingen van de openbaar aanklager van Parijs. Er zijn geen aanwijzingen voor opzet. Het onderzoek richt zich onder meer op laswerkzaamheden aan de houtstructuur van de kathedraal. 

Er zijn vijftig mensen bezig met het onderzoek. Volgens aanklager Remy Heitz zal het onderzoek lang duren en ‘complex’ van aard zijn. Bekend is dat de Notre-Dame in onderhoud was. Daar zou iets misgegaan zijn. 

De veiligheidsprocedures op de bouwplaats in Parijs ‘zijn nageleefd’, dat zegt een leidinggevende van het steigerbedrijf Europe Echafaudage. ,,Alles wat ik u nu kan zeggen is dat bij de start van de brand niemand van onze werknemers op de werf was”, zei Julien Le Bras. ,,Alle veiligheidsvoorschriften en - procedures zijn nageleefd.”

Volgens de officier van justitie waren er vijf bedrijven werkzaam op de renovatiewerkplaats. De werknemers en werknemers van deze bedrijven werden gehoord in de nacht van maandag tot dinsdag.

Experts, architecten en de brandweer doen onderzoek in de nasmeulende kathedraal. Met warmtecamera’s worden eventuele brandhaarden opgespoord en de kerk wordt aan alle kanten gekoeld. Het onderzoek gaat waarschijnlijk weken duren.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.