Volledig scherm
De brand in de Notre-Dame © AP

Brand in Notre-Dame lijkt een ongeluk

De brand in de Notre-Dame in Parijs lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk. Dat volgt uit de eerste bevindingen van de openbaar aanklager van Parijs. Er zijn geen aanwijzingen voor opzet. Het onderzoek richt zich onder meer op laswerkzaamheden aan de houtstructuur van de kathedraal. 

Er zijn vijftig mensen bezig met het onderzoek. Volgens aanklager Remy Heitz zal het onderzoek lang duren en ‘complex’ van aard zijn. Bekend is dat de Notre-Dame in onderhoud was. Daar zou iets misgegaan zijn. 

De veiligheidsprocedures op de bouwplaats in Parijs ‘zijn nageleefd’, dat zegt een leidinggevende van het steigerbedrijf Europe Echafaudage. ,,Alles wat ik u nu kan zeggen is dat bij de start van de brand niemand van onze werknemers op de werf was”, zei Julien Le Bras. ,,Alle veiligheidsvoorschriften en - procedures zijn nageleefd.”

Volgens de officier van justitie waren er vijf bedrijven werkzaam op de renovatiewerkplaats. De werknemers en werknemers van deze bedrijven werden gehoord in de nacht van maandag tot dinsdag.

Experts, architecten en de brandweer doen onderzoek in de nasmeulende kathedraal. Met warmtecamera’s worden eventuele brandhaarden opgespoord en de kerk wordt aan alle kanten gekoeld. Het onderzoek gaat waarschijnlijk weken duren.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.