Branden Californië kosten aan 25 mensen het leven, duizenden huizen verwoest

VideoAl zeker 25 mensen zijn omgekomen bij de felle bosbranden in Californië in de Verenigde Staten. Het vuur slaat zo snel en verwoestend om zich heen, dat de brandweer grote moeite heeft om de boel te blussen.

Meer dan 8.000 brandweermedewerkers zijn naar het gebied getrokken om te helpen de vlammen te bestrijden, meldt persbureau Associated Press. Het gaat om bosbranden verspreid over een gebied van ongeveer 1.040 kilometer. Door krachtige winden over het land kan het vuur zich makkelijk verspreiden.

Paradise in vlammen

De vlammenzee bij het stadje Paradise, waar zo’n 27.000 mensen wonen, is binnen één dag verviervoudigd en beslaat nu 285 vierkante kilometer. Alleen daar al zijn 23 mensen overleden. Een van hen kon thuis niet op tijd wegkomen voor de vlammen. De overige slachtoffers bleken verbrand te zijn in of vlak bij hun auto’s toen ze door het vuur werden ingesloten. 

Zeker 6700 huizen en gebouwen zijn verwoest in het stadje Paradise. Nog zo'n tienduizend huizen in het district Butte County worden bedreigd door het vuur. ,,Zo'n beetje het hele stadje is verwoest,” zegt Scott McLean van het Californische Forestry and Fire Protection. 

Mensen die teruggingen naar Paradise vonden hun huizen en auto's verwoest door de brand. Met maskers voor hun mond liepen ze door de buurt waar hun huizen hadden gestaan. ,,De lucht zit nog vol rook. Mensen stapten over gesmolten metaal van auto's of jetski's heen. Mensen huilden als ze zagen dat er niets van hun bezit over was,” meldt Associated Press.

Volledig scherm
‘Het Kampvuur’, worden de branden in Californië ook wel genoemd. De vlammen hebben al minstens 25 mensen het leven gekost. © AFP

Identificatie

Gezien de ernstige brandwonden was identificatie niet meteen mogelijk, zei de sheriff van Butte County. Er is een mobiel DNA-laboratorium naar het gebied gebracht om de lichamen van de overledenen te identificeren. Uit een lijst van de politie blijkt dat nog minstens 110 mensen vermist zijn. Autoriteiten denken dat velen van hen wel veilig zijn, maar geen telefoons hebben om contact op te nemen met hun familie.

Door de diverse branden in de Amerikaanse staat zijn bijna 160.000 mensen op de vlucht geslagen. ,,Hartverscheurend,” zegt rampenbestrijdingsleider Mark Ghilarducci over de omvang van de branden.

De bekende kustplaats Malibu, waar veel sterren wonen, moest gedeeltelijk worden geëvacueerd. Lady GagaKim KardashianRobin Thicke en Caitlyn Jenner waren onder de beroemdheden die hals over kop hun woning moesten verlaten.

De nationale meteorologische dienst sprak van extreme omstandigheden en waarschuwde voor meer branden door de aanhoudende droogte en zomertemperaturen.

Volledig scherm
Een huis in Paradise gaat geheel in vlammen op © AFP
Volledig scherm
Duizenden mensen zijn geëvacueerd. © AFP
Volledig scherm
Een huis en auto in Paradise volledig in de as gelegd. © AFP