Een helikopter vliegt over de Saddleridge branden dichtbij Newhall, Californië.
Volledig scherm
Een helikopter vliegt over de Saddleridge branden dichtbij Newhall, Californië. © Getty Images

Branden in Californië: noodtoestand en tienduizenden geëvacueerd

Natuurbranden hebben opnieuw de Amerikaanse staat Californië in hun greep. Tienduizenden mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Sommigen moesten midden in de nacht hun huis verlaten vanwege het vuur. 

De felste branden, aangejaagd door harde wind, woeden aan de noordkant van Los Angeles. Zo’n duizend brandweerlieden bestrijden het vuur ondersteund door blusvliegtuigen en blushelikopters die af en aan vliegen. Gemeenten en de staat hebben de noodtoestand afgekondigd in verscheidene regio’s. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen, wel tientallen huizen verwoest. 

Veel branden worden in verband gebracht met bovengrondse elektriciteitskabels van het nutsbedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E). Vanwege de droogte en harde wind had dat bedrijf al besloten grote delen van Noord-Californië af te sluiten van elektriciteit om bosbranden te voorkomen. Het gaat om zo’n 800.000 aansluitingen.

Volgens PG&E ging het om een voorzorgsmaatregel. Door harde wind kunnen bomen omwaaien en op hoogspanningsleidingen terechtkomen. Hierdoor kunnen vonkenregens ontstaan die bosbranden kunnen veroorzaken. De afgelopen jaren, na talrijke grote branden in Californië, is PG&E er herhaaldelijk van beschuldigd hoogspanningskabels slecht te onderhouden. De verwoestende bosbrand in en rond de noordelijke Californische stad Paradise, die in november vorig jaar 85 mensen het leven kostte, zou zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud van elektriciteitsleidingen. Volgens studies hebben de harde wind, de hoge temperaturen en de droge vegetatie ertoe bijgedragen dat het vuur zich destijds zeer snel verspreidde.