Brandende olietanker Sanchi drijft weg van China en koerst af op Japan

VIDEODe brandende Iraanse olietanker Sanchi drijft door de harde wind weg van de Chinese kust. Het zwaargehavende vaartuig bevindt zich nu in de zogenoemde exclusieve economische zone van Japan, zegt een woordvoerder van de kustwacht van het land vandaag.

Volledig scherm
Greenpeace vreest, mocht de Sanchi zinken, voor een van de ergste milieurampen op zee ooit. © AP
Volledig scherm
De Chinezen, hier in actie met een blusboot, hebben hulp van de Japanse kustwacht afgewezen. © AFP

De tanker botste afgelopen zaterdag op de Oost-Chinese Zee op een vrachtschip. Daarop brak brand uit op het Iraanse vaartuig. De Chinese zender CCTV berichtte eerder dat ongeveer veertien reddingsschepen proberen het vuur te blussen en vermiste bemanningsleden van de tanker op te sporen.

Zo'n dertig opvarenden zouden nog spoorloos zijn. Op het brandende schip, dat zich gisteren op enkele honderden kilometers van het eiland Amami Oshima bevond, blijven zich explosies voordoen. Dat maakt het blussen moeilijk. Bovendien groeit de zorg dat het schip in tweeën kan breken en kan zinken.

Milieuramp

Volledig scherm
Blusboten proberen de vuurzee aan boord van de Sanchi te bedwingen. © AP

Gevreesd wordt voor een van de ergste milieurampen ooit op zee. ,,We zijn erg bezorgd over de gevolgen voor het zeeleven in het gebied'', meldde Greenpeace eerder deze week. Weglekkend condensaat gaat een chemische reactie aan met het zeewater, waardoor licht ontvlambaar gas ontstaat.

De 274 meter lange olietanker Sanchi was vanuit Iran op weg naar Zuid-Korea. Het schip vervoerde 136.000 ton aan condensaat, een zeer lichte vorm van aardolie. Dat staat ongeveer gelijk aan een miljoen vaten, die grofweg 50 miljoen euro waard zijn.

Een woordvoerder zei vandaag dat de Japanse kustwacht de Chinezen hulp heeft aangeboden, maar die zou van de hand zijn gewezen. Hij stelde dat de Japanners patrouilleboten en vliegtuigen hebben ingezet om de situatie in de gaten te houden. 

Volledig scherm
Weglekkend condensaat gaat een chemische reactie aan met het zeewater, waardoor licht ontvlambaar gas ontstaat. © REUTERS
Volledig scherm
Aan boord van de tanker blijven zich explosies voordoen, wat het blussen bemoeilijkt. © REUTERS