ABC News

"It's sad, but it's still here." Man thanks firefighters for saving American flag from the back of his burning pickup truck. https://abcn.ws/2N4rPUJ

Brandweerman waagt zijn leven om Amerikaanse vlag uit vuurzee te halen

,,Het is nu echt een oorlogsvlag’’, zegt Cory Callagher kijkend naar het geblakerde dundoek in zijn handen. Als maandag Cory’s pick-uptruck in vlammen opgaat, heeft hij amper tijd zichzelf in veiligheid te brengen. De stars and stripes, die hij ooit van zijn broer kreeg, lijkt hopeloos verloren. Toegesnelde brandweerlieden denken daar duidelijk anders over.

Volledig scherm
De patriottistische brandweerman haalt de smeltende vlag uit de vuurzee. © Screenshot/ABC News

,,Ik hoorde plotseling gesis en toen vloog de boel in brand’’, vertelt de Amerikaan uit Henrietta, in de staat New York, geschrokken aan ABC News. Gallagher weet ternauwernood uit de wagen te ontsnappen. Snel denkwerk spaart zijn leven. ,,Ik had een seconde om eruit te komen, anders was ik met auto en al in rook opgegaan.’’ Op videobeelden die van het inferno zijn gemaakt, slaan de vlammen uit het voertuig.

Cory redt zich weliswaar het vege lijf, maar de Amerikaanse vlag, die zijn jongere broer hem ooit gaf, blijft reddeloos achter op de achterkant van de pick-up. ,,Die vlag betekent echt iets voor me’’, benadrukt hij. Als hij het alarmnummer 911 belt, weet hij dat zijn auto compleet af zal branden. Toch hoopt hij dat de brandweer zijn geliefde vaandel nog uit de vlammen kan trekken.

Vaderlandslievend

Volledig scherm
Cory Gallagher spaart voor een nieuwe auto én een nieuwe vlag. © Screenshot/ABC News
Volledig scherm
'Het is nu net een echte oorlogsvlag', zegt Cory, die binnenkort zelf het leger in gaat. © Screenshot/ABC News

,,Ik wist dat we nog wat tijd hadden voor het vuur achter in de wagen zou zijn’’, vertelt luitenant Jared Guhl van Henrietta's brandweerkorps. De vuurvreter benadert Gallaghers auto uiterst voorzichtig. ,,Ik zorgde ervoor dat ik de wind in mijn rug had en geen rook inademde.’’ De video waarin de vaderlandslievende daad is te zien, wordt online met gejuich onthaald.

,,Hij is wat weggesmolten, maar het lijkt nu net een echte oorlogsvlag’’, zegt Cory dankbaar. Hij is van plan de verkoolde en gescheurde resten in te laten lijsten. Voor Gallagher, die op het punt staat in het Amerikaanse leger te gaan, staat de met sterren bezaaide banier symbool voor het overwinnen van tegenspoed. ,,Het is triest, maar hij is er nog’’, zegt hij. ,,Dat is het enige wat telt.’’ 

Amerikaanse brandweerlieden wagen overigens vaker hun leven om de vlag te redden. Bij diverse grote branden, waaronder de bosbranden in Californië, werden opnames gemaakt die hun patriottisme tonen. Wat de oorzaak van deze brand is geweest, weet Cory nog niet. Van één ding is hij zeker: zodra hij genoeg geld heeft voor een nieuwe pick-up koopt hij ook een nieuwe vlag.

Volledig scherm
Brandweerlieden redden een Amerikaanse vlag uit een brand in Californië. © Screenshot/ABC News
Volledig scherm
Een brandweerman uit Bakersfield, Californië, vertelt trots waarom hij de vlag redde. © Screenshot/ABC News
Volledig scherm
De brandweer van Anaheim, Californië, haalde deze vlag van het dak van een brandend gebouw. © Screenshot/ABC News
Volledig scherm
Een brandweerman in Phoenix, in de staat Arizona, met een natgespoten Amerikaanse vlag. © Facebook/Brandweer Phoenix
Volledig scherm
Brandweerlieden redden tijdens bosbranden in Californië een vlag van een huis. © AFP