Volledig scherm
De Braziliaanse oud-president Michel Temer op weg naar een politiebureau. © REUTERS

Braziliaanse ex-president Temer wordt toch weer vrijgelaten

Het hoogste Braziliaanse hof van justitie heeft vandaag het licht op groen gezet voor de vrijlating van de voormalige president Michel Temer. Dat laat het persagentschap Agencia Brasil weten. De 78-jarige Temer zit sinds vorige week in voorlopige hechtenis in verband met een onderzoek naar corruptie.

De ex-president heeft geen recente misdaden gepleegd, noch zijn er andere redenen om hem in de gevangenis te houden, oordeelden de rechters. Temer mag wel geen contact hebben met andere verdachten in de zaak, melden lokale media. Verder mag hij het land niet verlaten en worden zijn activa geblokkeerd.

Temer, die president was van 2016 tot 2018, wordt er onder meer van verdacht van achteroverdrukken van grote bedragen met enkele medeverdachten.

Corruptieschandaal

Bij het corruptieschandaal, dat draait rond het staatsbedrijf Petrobras, zijn tientallen politici en ondernemers betrokken. Een andere Braziliaanse oud-president, Luiz Inácio Lula da Silva, werd in april 2018 veroordeeld tot 12 jaar cel voor zijn rol in het omkoopschandaal. In april dit jaar kortte het Braziliaanse Hooggerechtshof de straf in naar 8 jaar en 10 maanden.