Volledig scherm
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. © AP

Braziliaanse president Bolsonaro: Kinderarbeid is prima

De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een lans gebroken voor kinderarbeid. Daarbij verwees hij naar zijn eigen leven. ,,Ik werk al sinds ik negen jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben. Er is niks mis met kinderarbeid’’, zei hij.

,,Kijk, ik werkte op negenjarige leeftijd op een boerderij en dat heeft me helemaal niet benadeeld. Als een kind van die leeftijd ergens werkt, zullen er verschillende mensen dat bestempelen als ‘kinderarbeid’ of ‘dwangarbeid’. Maar als een kind crack rookt, is er niemand die daar iets van zegt’’, aldus de op 1 januari van dit jaar aangetreden president.

,,Werk leert mannen en vrouwen de waarde daarvan te zien, leeftijd doet er niet toe. Er is niks slechts aan werken, ook niet als je nog jong bent’’, verklaarde hij donderdag op zijn wekelijkse live-uitzending op Facebook.
,,Ik werkte als negenjarige op een maïsplantage en tijdens mijn studie plukte ik bananen. En vandaag ben ik wie ik ben. Dat is geen demagogie, dat is de waarheid’’, voegde hij er een dag later aan toe.

Verontwaardigde reacties

Zijn uitspraken lokten veel verontwaardiging uit op de sociale media. ,,Dit is het beste voorbeeld om een kind aan te zetten om niet te werken, om te voorkomen dat hij een volwassene wordt zoals hij: vol haat en incompetent. De plaats van een kind is op school’’, reageerde Kamerlid Marcelo Freixo van de linkse partij PSOL op Twitter.

Wie jonger is dan 16 jaar mag niet werken volgens de Braziliaanse wet, met uitzondering van praktische leerprogramma’s. Jongeren die dergelijke programma’s volgen mogen vanaf 14 jaar werken. Maar volgens het nationale statistiekbureau IBGE werken bijna 2,5 miljoen minderjarigen tussen de vijf en zeventien jaar in Brazilië. 

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.